>
Richard Bona & Alfredo Rodríguez Trio feat. Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Datum od:
20.07.2021
Ispred Katedrale 21.30sati    foto(c) Adam Hart
Richard Bona & Alfredo Rodríguez Trio feat. Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Svestranog glazbenika Richarda Bonu obožavatelji nazivaju „afričkim Stingom" te je jedan od rijetkih afričkih glazbenika koji su se uspjeli pozicionirati u sam vrh svjetske glazbe. Rođen u malom gradu u Kamerunu, u ranoj dobi postaje fasciniran Jacom Pastoriusom te inspiran ovim velikim američkim basistom i sam počinje svirati bas gitaru te postaje jedan od najcjenjenijih basista svijeta. Richard Bona je izuzetno talentiran i vješt, ne samo basist, već i gitarist, vokalist, aranžer, skladatelj i producent koji je nastupao s umjetnicima poput Johna Legenda, Georgea Bensona, Chake Khan, Branforda Marsalisa, Pata Methenyja i Bobbyja McFerrina. Na Victoires du Jazz Awards 2004. godine, proglašen je Najboljim međunarodnim umjetnikom, 2009. godine Festival International de Jazz de Montreal uručio mu je Nagradu Antonio Carlos Jobim, a prestižna Grand Prix Sacem dodijeljena mu je 2012. godine u kategoriji jazza. Za nagradu Grammy nominiran je tri puta, a osvojio ga je album „Speaking Of Now" Pat Metheny grupe u kojoj je Bona tada svirao gitaru, bas gitaru, udaraljke te bio vokalist.

Koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama Bona priprema sa svojim prijateljem i kolegom s kojim često dijeli svjetske pozornice, Alfredom Rodríguezom, mladim kubanskim pijanistom i skladateljem, a na bubnjevima će im se ovom prilikom pridružiti Ludwig Afonso.

Richard Bona i Alfredo Rodríguez, dva glazbenika nominirana za Nagradu Grammy, upoznali su se preko zajedničkog mentora Quincyja Jonesa. Nakon godina prijateljstva, odlučili su zajedno raditi na Rodríguezovom albumu Tocororo, koji je producirao Quincy Jones. Na album su uvrštene dvije zajedničke pjesme, Raíces (Korijeni) i Ay, Mamá Inés, koje pokazuju kako se njihovi jedinstveni glazbeni korijeni mogu skladno spojiti i proizvesti inspirativnu glazbu.

Ovom triju, u izvedbi vrhunskog jazza prožetog afro-kubanskim ritmovima, pridružit će se Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije koji se svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big bandove na svijetu i jedan je od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2