>
BEUYS u Art radionici Lazareti; Kino Karantena
Datum od:
21.09.2021
Art Radionica Lazareti,  Kino Karantena  20.00sati
BEUYS u Art radionici Lazareti; Kino Karantena
U suradnji s Goethe Institutom-Kroatien i 14. Subversive Festivalom prikazujemo nagrađivani dokumentarac o Josephu Beuysu, jednom od najvažnijih njemačkih umjetnika 20. stoljeća.

Filmska projekcija će se održati na taraci Art radionice Lazareti (raštio V ), u slučaju kiše – naći ćemo alternativno rješenje. Početak projekcije u utorak; 21.9. u 20 h
ULAZ JE SLOBODAN!

BEUYS
dokumentarni film
režija: Andres Veiel / Njemačka / 2017. / 107'
jezik: njemački, engleski
titlovi: hrvatski

Joseph Beuys: čovjek sa šeširom, filcom i "masnim kutom" i trideset godina nakon smrti doima se poput vizionara koji je bio, i još uvijek jest, ispred svog vremena. Prvi je njemački umjetnik kojemu je organizirana samostalna izložba u muzeju Guggenheim u New Yorku, dok je kod kuće njegov rad uglavnom slovio kao „najskuplji glomazni otpad svih vremena". Upitan je li ravnodušan prema takvim izjavama odgovara: „Da. Želim proširiti ljudima svijest o tome." Andres Veiel prepušta umjetniku glavnu riječ i stvara asocijativan portret iz dosad neobjavljenih zvučnih zapisa i videosnimki koje, poput samog Beuysa, ne donose sudove već otvaraju prostor za ideje. Beuys boksa, razgovara, podučava, objašnjava umjetnost mrtvom kuniću i pita: "Želite li pokrenuti revoluciju bez smijeha?" No osim portreta kontroverznog umjetnika dobivamo i sliku o Beuysu kao čovjeku, nastavniku i kandidatu stranke Zelenih.
Veielov film razotkriva suprotnosti i napetosti koje su iznjedrile Beuysov Gesamtkunstwerk i politički angažman. Njegov koncept proširene umjetnosti izravno je utkan u suvremene društvene, političke i moralne debate. Veielov dokumentarni esej rastvara „fenomen Beuys" pružajući enigmatičan uvid u ono što Ješa Denegri naziva „iznimno, krajnje složeno, komplicirano, sve samo ne lako odgonetljivo, zašto ne reći i kontroverzno umjetničko djelo i umjetnikovo djelovanje."
Povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa, Goethe-Institut Kroatien programom #Beuys100 ispituje značaj i utjecaj umjetnikova stvaralaštva danas. U suradnji sa Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca održat će se filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru.
Festivali i nagrade:
BERLINALE 2017 / Nagrada Udruženja njemačkih art kinoprikazivača 2017 – najbolji dokumentarac, najbolja montaža / CPH:DOX 2017 / ODESA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2017 / VUKOVAR FILM FESTIVAL 2017 / NJEMAČKE FILMSKE NAGRADE 2018 – najbolji dokumentarac, najbolja montaža / BAVARSKE FILMSKE NAGRADE 2018 – najbolja montaža / 3. ARTERIA – TJEDAN FILMA O UMJETNICIMA 2018

Prostor ARL je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima je obvezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Program i rad ARL 2021 podržavaju i omogućuju: Ministarstvo kulture i medija RH; Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2