>
Istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a“
Datum od:
20.11.2023
18.00sati - Prostori TUP-a
Istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a“
img_izlozba 14_pogon_rezanje_002 img_tup
Pozivamo vas na otvorenje Istraživačko-izložbenog projekta
„70 godina TUP-a" u ponedjeljak 20.11. u 18:00 u prostorima TUP-a (pogon 'Kontakti') u sklopu otvorenja jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija nakon čega će posjetitelji moći razgledati izložbe 'Crni stup društva' i 'Dubrovački crni dijamant' u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

Prošlo je sedamdeset godina otkada je prostor Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te daleke 1953. otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se
valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata. Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creative Footprint, prolazi svojevrsnu purifikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja.
Imajući u vidu upravo tu prekretnicu TUP d.d. i Muzej crvene povijesti pokrenuli su istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a" koji kroz dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku donosi različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline - izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević.
U izložbenim prostorima također će se moć vidjeti i instalacije i video radovi koji se bavi promišljanjem TUP-a suvremene umjetnice Marijane Pende.
Rezultati projekta kroz zasebne postavke biti će predstavljeni u galeriji Muzeja crvene povijesti te u prostorijama TUP-a.
Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2