>
U žitnici „Rupe“ otvara se izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta“
Datum od:
28.12.2022
Muzej Rupe 12.00sati
U žitnici „Rupe“ otvara se izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta“
Izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke" koju zajednički organiziraju Dubrovački muzeji i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka, bit će otvorena u srijedu, 28. prosinca 2022. u 12 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe".
Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će prikazano preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.
- Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma. Posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen Kulišić rođ. Šarlić, koje je fotografirao njezin otac Nino Šarlić, ali i drugi fotografi, na kojima se prikazuje lakoća života na odmoru, kupališna kultura i turistička svakodnevica, zabava i moda vremena s početka 20. stoljeća. U fotografijama se ocrtava ljudsko lice turizma, toplina i gostoljubivost te turizam koji je bio bitan i neodvojivi dio društvenog života zajednice, ali i intime pojedinca i života njegove obitelji – istaknuo je autor izložbe.
Osim razglednica i fotografija, na izložbi će biti predstavljeni i promidžbeni materijali pansiona, vila, ugostiteljskih objekata i hotela kroz 20. stoljeće kao i pojedini predmeti i suveniri. Sve navedeno na najbolji način ocrtava antropološke perspektive kojim turistička kultura oblikuje neku društvenu sredinu, odnosno način na koji formira destinaciju. Uz autora izložbe Ivicu Kipre, likovni postav potpisuje i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Izložba se u žitnici „Rupe" može pogledati do 31. ožujka 2023.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2