>
Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća
Datum od:
28.12.2021
Knežev dvor 12.00sati
Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća
dubrovackimuzeji_biserijuznogmora_foto2_271221 banje
Izložba Dubrovačkih muzeja „Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća" autora Ivice Kipre i Dina Lokasa bit će otvorena u utorak, 28. prosinca 2021. u 12 sati u Kneževom dvoru.

Kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente, izložba prikazuje povijest turizma na dubrovačkom području. Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe. Bit će predstavljena i turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća. Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena. Predstavit će se i scena plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko - informacijskog i agencijskog poslovanja.

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe izložbe ustupio je znatan broj tiskane promidžbene građe koja će biti prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno - povijesnog muzeja i Pomorskog muzeja, kao i zbirkama privatnih kolekcionara i zaljubljenika u povijest grada. Stručni suradnik na izložbi je arhitekt Božo Benić, autorica likovnog postava i grafička dizajnerica je Kristina Mirošević. Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 31. ožujka 2022. godine.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2