>
„Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi
Datum od:
23.09.2021
Datum do:
30.09.2021
Muzej Rupe
„Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi
foto_4 foto_2
Povodom 70. obljetnice osnutka Hrvatske matice iseljenika

Na: Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik i Dubrovački muzeji predstavljaju zajednički projekt u „Rupama"

Projektom „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe" kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, a uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak", od 23. do 30. rujna 2021. u žitnici „Rupe" bit će obilježena 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika. U sklopu projekta, čiji je voditelj i autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će otvorena izložba te organiziran stručno – znanstveni skup.

Otvorenje izložbe „Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi" autora etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića, održat će se u četvrtak, 23. rujna 2021. u 19:30 sati u žitnici „Rupe". Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je  multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.

Stručno - znanstveni skup „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe" održat će se u žitnici „Rupe" u petak, 24. rujna od 9 do 13:30 sati. Na njemu će sudjelovati stručnjaci, muzealci i etnolozi, koji će predstaviti  problematiku istraživačkog i sakupljačkog rada, čuvanja, zaštite i prezentacije narodnih nošnji hrvatskih manjinskih zajednica u svijetu, kao i pojavu zanimanja za sakupljanje narodnih nošnji drugih naroda jugoistočne Europe. Predavači su: etnolog dr.sc. o. Zvonko Martić,  viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Katarina Bušić, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji Josip Forjan, viša kustosica Dubrovačkih muzeja Branka Hajdić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo Marica Vlahinić te viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre. Suradnica na projektu je voditeljica Hrvatske matice iseljenike – podružnice Dubrovnik Maja Mozara.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijave za sudjelovanje na stručno – znanstvenom skupu zaprimaju se zaključno s 23. rujnom na e-mail: [email protected]

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2