>
Izložba u Muzeju Domovinskog rata uz Dan pobjede
Datum od:
04.08.2021
Muzej Domovinskog rata
Izložba u Muzeju Domovinskog rata uz Dan pobjede

U sklopu ovogodišnjeg programa kojim se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredio je virtualnu izložbu „Dani ponosa 1991. – 1995.“, autorice Varine Jurice Turk.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu danas će otvoriti izložbu „Dani ponosa 1991. – 1995.“ povodom 30. obljetnice herojske obrane Grada, koju će biti moguće razgledati svaki dan od 9 do 22 sata do 1. listopada kao i virtualno na www.mdrd.hr Facebook stranici Muzeja te ispred crkve sv. Vlaha, 5. kolovoza u 21 sat. Zbog epidemioloških mjera ove godine nažalost neće se upriličiti službeno otvaranje izložbe u tvrđavi Imperial.

Izložbu čini više od 300 fotografija odabranih predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije.

Prva cjelina posvećena je sjećanju na stradanje i uspješnu herojsku obranu Grada tijekom 1991. godine. O zločinačkom agresorskom razaranju i pokušajima osvajanja potpuno okruženog Dubrovnika iznova svjedoče potresne fotografije istaknutih dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Upotpunjene su iznimnim radovima velikog hrvatskog i crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, iz ratnog ciklusa inspiriranog stradanjem Dubrovnika 1991. godine, čije je originale donirao Muzeju.

U drugoj cjelini pratimo tijek velike oslobodilačke operacije Hrvatske vojske, kojom je 1992. izvršena deblokada Grada, oslobođeni privremeno okupirani dijelovi dubrovačke općine, a potpuno poraženi neprijatelj odbačen od međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.


Treća tematska cjelina posvećena je vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“, čijim je uspješnim izvođenjem pobjedonosno okončan Domovinski rat. Fotografije ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića svjedoče o napredovanju Hrvatske vojske na sjevernodalmatinskoj bojišnici, oslobađanju Knina i velikom slavlju na kninskoj tvrđavi.

U sklopu ove cjeline su i snimci dolaska Vlaka slobode u Split i dočeka 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi - dva važna događaja koja su, neposredno po završetku Oluje, simbolično označila ponovno spajanje sjeverne i južne Hrvatske i konačnu pobjedu. Istodobna događanja na dubrovačkom području, u vrijeme i nakon Oluje, prikazana su fotografijama Mila Kovača i Zvonimira Pandže, fotoreportera dubrovačkog dopisništva „Slobodne Dalmacije“.

Posljednju cjelinu čine fotografije branitelja sa svih hrvatskih bojišnica u Domovinskom ratu.

Budući da na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Muzej Domovinskog rata obilježava 13. obljetnicu otvorenja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, omogućen je posjetiteljima pregled ove izložbe i u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu. Ovom prigodom moći će razgledati i odabrane fotografije razaranja Grada 1991., kao i snimke svečanog postrojavanja dubrovačkih branitelja, kojim je 6. prosinca 2011. obilježena dvadeseta obljetnica obrane Dubrovnika i Dan dubrovačkih branitelja.



Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2