>
Dubrovačka umjetnica Željka Ćimić otvara svoju prvu izložbu
Datum od:
02.08.2021
Narodna knjižnica Grad  20.00sati
Dubrovačka umjetnica Željka Ćimić otvara svoju prvu izložbu
traganja_2 traganja_14
U sklopu programa Ljeto u knjižnici, dubrovačka umjetnica Željka Ćimić izložit će po prvi put svoje radove rađene tehnikom akrila na platnu i objedinjene pod imenom ''Traganja''. Otvorenje izložbe upriličit će se u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021., u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 20 sati.

Iz kataloga izložbe kojeg potpisuje povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija Donnart:
''Svatko od nas u sebi skriva individualnu odisejsku priču koju tek rijetku u životu stignu ispričati. One neispričane rečenice, zatomljeni i suspregnuti osjećaji prate nas kroz sva naša životna razdoblja strpljivo čekajući vrijeme sazrijevanja osjeta koji će preuzeti pisanu ili vizualnu formu. Ne dočekaju svi svoje ispunjenje penelopske inspiracije na tom putu koji se ponekad čini beskonačan, no slučaj Željke Ćimić ukazuje na uplovljavanje odisejskog broda u luku, završetak putovanja koji pronalazi svoj ishod.

Rezultat tog putovanja u kojemu se autorica našla nakon brojnih životnih previranja odlazak je u polje apstrakcije, široko prostranstvo struje misli koje istovremeno predstavlja prostor slobode, ali i prostor strahopoštovanja.

Hrabrost je odmah smjelo iskoraknuti u polje apstrakcije, umjetnosti koja se cijelo 20. stoljeće borila za svoje prepoznavanje, za svoje mjesto u knjigama umjetnosti i shvaćanje da se ne radi tek o pukim namazima, već ogledalu unutarnjeg stanja pojedinca koji se pronalazi u ukidanju obmane figurativnosti, obmane prezentacije vanjskog svijeta koji uvijek skliže u autorsku interpretaciju.

Ćimić se odlučno hvata ukoštac s vlastitom interpretacijom njezina osjećajnog svijeta, probuđenih čula koji nisi bili zatomljeni, već skladišteni do trenutka kada autorica osjeti oslobađanje od vlastitih sprega. Serija radova okupljenih pod simboličnim nazivom „Traganja" upravo govori o potrazi autorice za vlastitim otkrivanjem i svojevrsnim eksperimentom traženja stila naoružana širokim dijapazonom boja. Hrabrost eksperimentiranja, novog pokušaja traženja uvijek drukčijeg izražaja od slike do slike odražava jednu drukčiju svijest, odmaknutu od akademskog straha od poraza, neispunjavanja kriterija i okolne kritike. Ćimić se ne libi u potpunosti preokrenuti svoju priču od slike do slike, krenuti novom putanjom u prevelikoj šumi izbora. No autorica uspješno uspijeva izbjeći zamku pretvaranja traganja u lutanja. Ona svjesno korača u polje novog, drukčijeg unoseći novu dozu sigurnosti i samopouzdanja u svakom sljedećem radu, u svakom sljedećem potezu kista.

Ovdje se ne radi tek o običnom izletu u nepoznato, već ulasku u svijet koji autorica već ćuti i polako ga otkriva, otkrivajući apstraktne nanose slojevitosti emocionalnog svijeta, polako i sigurno poput igre zavođenja koja poznaje nijanse ushićenja.
Snažan kolorit u djelima služi kao kompozicijsko načelo podjele slike na horizontalne slojeve nižući asocijacije mediteranskog okruženja, posebice izmjene morskih valova na koje izravno upućuje često prisustvo upotrebe plave boje kojom autorica stvara dubinu u slici. Odmičući se od zatajenih pastelnih boja, autorica prihvaća mediteranski naboj vlastitog okruženja stvaranja koristeći energičnu paletu kolorita koji biva prekinut tek pojedinim istupom u sivilo upućujući na jadranski krš. ''

Željka Ćimić rođena je 1963. godine, a slikanjem se počela baviti prije nešto više od godinu dana, bez formalnog likovnog obrazovanja. Članica je Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik te je do sada sudjelovala na tri skupne izložbe članova udruge.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2