>
Motivi na stećcima dubrovačkog područja
Datum od:
14.07.2021
Lazaret 4. lađa 21.00sati
Motivi na stećcima dubrovačkog područja
U organizaciji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja, u srijedu 14. srpnja 2021. u 21 sat u četvrtoj lađi Lazareta bit će otvorena izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja" autora višeg kustosa Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoja Perkića.

Stećci kao specifični i karakteristični nadgrobni spomenici kasnog srednjeg vijeka predstavljaju neiscrpan izvor za proučavanje. Stećci dubrovačkog područja proučavani su i obrađivani zadnjih petnaestak godina kroz različite aspekte i projekte. Uglavnom je bila riječ o topografskim pregledima lokaliteta sa stećcima i njihovoj kataloško tipološkoj obradi. Ono čemu se do sada pridavalo relativno malo pažnje, a možda predstavlja najzanimljiviji aspekt kulture stećaka, su motivi koji se na njima javljaju. Upravo oni će biti prikazani na fotografijama, crtežima i 3D modelima stećaka s područja Dubrovačkog primorja, dijelova grada Dubrovnika te Župe dubrovačke i Konavala.

Koji su to motivi, prikazi, kakve scene, kakav je njihov simbolizam, koju poruku nam šalju? Činjenica je samo ono što vidimo na stećku, mada je zbog njihove trošnosti i to upitno. No, interpretacija toga, tumačenje simbolizma i poruka može biti vrlo subjektivno, uvijek upitno, nikad jednoznačno. Upravo u tome leži i zanimljivost ove izložbe. Svaki posjetitelj može pokušati na svoj način, na podlozi osobnih znanja i iskustva protumačiti razlog pojavljivanja svakog pojedinog motiva. Do kojeg god zaključka došao, nitko mu ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je u pravu ili u krivu.

Pri tome je, kao i kod svih drugih pokušaja tumačenja simbola, potrebno biti oprezan zbog evidentne razlike u odnosu srednjovjekovnog čovjeka i nas, danas, prema simbolizmu i dekoraciji, prema svetome i profanome.

Kako god, simbolika motiva na stećcima uvijek je zanimljiva, skrivena i tajnovita i uvijek nas iznova poziva na promišljanja i proučavanja toga zanimljivog segmenta kulturne baštine našeg srednjovjekovlja.

Autor izložbe, tekstova i fotografija stećaka je dr. sc. Domagoj Perkić, viši kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a grafički dizajn i dizajn holograma Studio m&m. Autorica crteža stećaka je Marta Perkić, a 3D modele stećaka izradile su tvrtke Lupercal j.d.o.o. i Neir d.o.o. Koordinatorica izložbe je Zrinka Lucianović, stručna suradnica za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini.

Izložba će se, do sredine rujna, moći razgledati radnim danom od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 13 sati.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2