>
Izložba makedonskih narodnih nošnji i vezova “Skriveno blago Makedonije – ljepota koja ne poznaje granice”
Datum od:
23.09.2020
Datum do:
06.12.2020
Žitnica Rupe 20.00sati
Izložba makedonskih narodnih nošnji i vezova “Skriveno blago Makedonije – ljepota koja ne poznaje granice”
Izložba makedonskih narodnih nošnji i vezova "Skriveno blago Makedonije – ljepota koja ne poznaje granice" jedna je od četiri izložbi iz fundusa Dubrovačkih muzeja planiranih u ovoj godini. Na izložbi će biti prezentirane narodne nošnje i vezovi s područja Makedonije, koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće na svojim putovanjima u Makedoniju sakupila učiteljica Jelka Miš. Ti su predmeti s ostatkom njezine zbirke postali temelj za osnivanje Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Posebnu vrijednost ove zbirke čini 19 košulja za mladenke, čija je vrijednost početkom 20. stoljeća iznosila 4 tisuće Kruna, što je bila godišnja plaća pučke učiteljice. Nacionalno buđenje izraženo u prikupljanju, izradi i motivici predmeta s folklornim predznakom, uvođenje kućne industrije kojom se osnažio ekonomski položaj žena i osnivanje Etnografskog muzeja velika su postignuća ove skromne pučke učiteljice.

Izložbom se jednako tako želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača na prikupljanju, zaštiti i očuvanju nacionalne, ali podjednako i baštine ostalih naroda na području jugoistočne Europe. Veliki dio zbirke prikupila je učiteljica Jelka Miš (1875.-1956.), a dio su donirale i druge Dubrovkinje, okupljene u Narodnoj ženskoj zadruzi, koje su kroz djelovanje u udruzi iznosile mišljenje o političkim, kulturnim, socijalnim i ekonomskim pitanjima toga vremena.

Autorica izložbe je viša kustosica Branka Hajdić, a stručna suradnica muzejska savjetnica Nade Genevska Bračić iz Nacionalne ustanove Zavod i muzej Bitola iz Makedonije, čija će građa biti virtualno predstavljena na izložbi.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2