>
Dva velika umjetnika Vlado Martek i Milisav Vesović u jednoj večeri
Datum od:
24.06.2016
Datum do:
31.07.2016
Atelijer Pulitika, Galeriji Dulčić Masle Pulitika
Dva velika umjetnika Vlado Martek i Milisav Vesović u jednoj večeri
U petak, 24. lipnja dubrovačkoj publici u jednoj će se večeri predstaviti čak dva velika umjetnička imena. Izložba Sjeti se života pjesnika, likovnog umjetnika i pisca Vlada Marteka bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u 20 sati, dok će izložba Pogled iza umjetničkog fotografa Milisava Vesovića biti otvorena u Atelijeru Pulitika u 20:30 sati.
Izložbi Sjeti se života povod je promocija mape Vlada Marteka „Sjeti se života, kao homagge Borisu Demuru" nakladnika Nacionalne knjižnice Zagreb i Likovne akademije iz Zagreba, a Mikica Maštrović, autorica teksta u katalogu mapu je ovako opisala: „Grafička mapa Sjeti se života: hommage Borisu Demuru autora Vlade Marteka sjećanje je na prijatelja, umjetnika i umjetnost koja im je obojici bila bitna. Tako je grafičkom mapom ispričana priča o životu i prijateljstvu te umjetnosti o kojoj su obojica slično razmišljala."
Vesna Delić Gozze, autorica teksta u katalogu, za Marteka je zapisala: „Autor čiji je vizualni opus obilježen aktivizmom referiranja na "stanje društvene svijesti" i od sredine sedamdesetih godina kao član zagrebačke Grupe šestorice, Martek stvara djela obilježena refleksivnošću i kritikom koja svojom pozitivnom usmjerenošću dokazuje autora kao prosvjećenoga humanista, kojemu je strano svako samoproduciranje i trivijalno afektiranje."

Na izložbi fotografija, Pogled iza ekstravagantnog fotografa Milisava Vesovića široj javnosti poznatog po radovima kao što su primjerice omot albuma Filigranski pločnici grupe Azra, performans Tomislava Gotovca: Ležanje gol na asfaltu, potom po kultnoj fotografiji Tito u Zagrebu iz 1976. itd., bit će prikazani neki od Vesovićevih najboljih radova.
Autorica izložbe, Vesna Delić Gozze ovako ga je opisala: „Analitičar po pristupu objektu snimanja, Vesović rijetkom sposobnošću kreativca sintetizira viđeno u fotografsku sliku zgusnute semantike. Bez obzira na motiv - studiju portreta, ljudski akt ili prizor sa ulice, Vesovićev potpis uvijek je prepoznatljiv, nikada nametljiv, "fina diverzija" rasnoga, nikada glasnoga autora čiji je fotoaparat sredstvo za bilježenje poetike opore i suhe, onako kako bi to, da se bavio fotografijom, svjetlom ispjevavao veliki Ezra Pound."

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2