>
Predstavljanje ekoloških slikovnica o Tigijima autorice Nikoline Bošnjak
Datum od:
29.11.2023
Čitaonica Narodne knjižnice Grad  10.00sati
Predstavljanje ekoloških slikovnica o Tigijima autorice Nikoline Bošnjak

Dubrovačke knjižnice organiziraju susret sa spisateljicom mr.sc. Nikolinom Bošnjak, dipl.ing. koji će se održati u srijedu, 29. studenoga 2023., u 10 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Bošnjak će ovom prilikom predstaviti ekološke slikovnice o Tigijima.

Cilj ekoloških slikovnica o Tigijima je da pouče najmlađe o različitim izazovima vezanim uz zaštitu okoliša i prirode. Problemi sa kojima se susreću Tigiji na planetu Tiga navode nas na promišljanje o odnosu prema okolišu i planetu Zemlja, na kojem živimo. Slikovnice imaju elemente bajke, ali su i edukativne jer u svakoj slikovnici povlači se paralela sa događajima koje imamo na Zemlji. Najvažnija je poruka da rješenja postoje te da i djeca mogu svojim ponašanjem  (primjerice odvajanjem korisnog otpada, štednjom energije i vode… ) pomoći u zaštiti okoliša.

Autorica kroz slikovnice o Tigijima naglašava važnost brige za prirodu, životinje i planet kao povezanu cjelinu. Slikovnicama se djeci prenosi poruka o važnosti osobne odgovornosti za sebe, za druge kao i za planet. Tigije je ilustrirala Petra Vrdoljak Rundek.

Nikolina Bošnjak  autorica je priča o Tigijima i do sada je objavila knjige za djecu:

„Tigiji i spletka duha Pohlepića“ (2009., drugo izdanje 2016.)

„Tigiji i uvrijeđena biljka Anuk“ (2011.)

„Tigiji u kraljevstvu Tamne magle“ (2014.)

„Tigiji i povratak Svemirske vještice“ (2017.)

U ekološkim knjigama o Tigijima, bavi se različitim problemima koji imaju izvor u neodgovornom i nesavjesnom ponašanju likova (duh Pohlepić, zla Svemirska vještica…), a odražavaju se ne samo na Tigije nego na sve stanovnike planeta Tiga, kao i sam planet Tigu. Piše za dječje hrvatske književne časopise „Radost“ i „Prvi izbor“. Prema predlošku prve knjige Tigiji i spletka duha Pohlepića, napravljena je i izvedena dječja predstava u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica. Predstava je izvedena i u

Zagrebu 2012. Magistra je prirodnih znanosti iz područja geologije. Magistrirala je na temi zagađenja okoliša teškim metalom živom.

Više informacija o slikovnicama i autorici može se naći na poveznici:

O Tigijima

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2