>
Predstavljanje pretiska antologijske knjige "Urbanistički razvitak Dubrovnika" Lukše Beritića
Datum od:
29.06.2023
Atrij palače Sponza 20.00sati
Predstavljanje pretiska antologijske knjige
Društvo prijatelja dubrovačke starine poziva na predstavljanje pretiska antologijske knjige svog osnivača Lukše Beritića (1889.-1969.) „Urbanistički razvitak Dubrovnika" nakon 65 godina od njena prvog izdanja. Promocija će se održati u atriju palače Sponza, 29. lipnja 2023. godine u 20 sati.

Knjiga Lukše Beritića "Urbanistički razvitak Dubrovnika", maestralna je sinteza autorovih istraživanja povijesti dubrovačkog urbanizma. Gotovo da nema znanstvenika koji nije posegnuo za ovim Beritićevim djelom u vlastitom istraživanju Dubrovnika, nezaobilaznim djelom suvremene hrvatske povijesno umjetničke discipline. Prvi i jedini put izdana je 1958. godine u izdanju tadašnje JAZU u Zagrebu.

Ovo izdanje, čiji je nakladnik DPDS, tiskano je u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Društva prijatelja dubrovačke starine. Pretisak je opremljen suvremenim pogledom na Beritićevo djelo, literaturom o Lukši Beritiću, popisom njegovih znanstvenih radova, uz odabranu bibliografiju istraživanja urbanizma i arhitekture nakon Lukše Beritića.

U promociji sudjeluju: akademkinja Nella Lonza, dr. sc. Danko Zelić, mr. sc. Maja Nodari, Vedran Kosović, dipl. ing. građ. predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine te pijanistica Ivana Jelača.

Gospar Lukša bio je i ostao središnja figura Društva prijatelja dubrovačke starine. Njegova vizija građana čuvara baštine od davnih dana živi i danas, stoga je ovaj događaj toliko važan za DPDS, napose za suvremenu stvarnost i promišljanje o urbanizmu, ali i sustavu vrijednosti koja je stvorila Dubrovnik.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2