>
Mjesec hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama
Datum od:
21.02.2023
Datum do:
16.03.2023
Na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika.
Mjesec hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama
Na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika, manifestacije koju je 2014. godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje želeći istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te želeći upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. Dubrovačke knjižnice i ove će godine Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti nizom događanja u Narodnoj knjižnici Grad, Ogranku Lapad i u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

U ponedjeljak, 27. veljače s početkom u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad održat će se razgovor o jeziku pod nazivom "Jezik naš svagdašnji" na kojem će sudjelovati Mirjana Žeravica, profesorica Hrvatskoga jezika i književnosti, Katarina Fjorović, novinarka i izvršna urednica DubrovnikNet portala i Lara Čustović, učenica 4. razreda Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, dok će u petak, 3. ožujka Odjel za djecu i odrasle održati šetaonicu/radionicu "Vremeplov s Ivanom Gundulićem" namijenjenu djeci od 6 do 12 godina. Prijave se vrše putem e-maila na [email protected] ili na Messenger Odjela za djecu i mlade.

Na Dan žena, a u okviru manifestacije, u srijedu, 8. ožujka s početkom u 18 sati u Ogranku Lapad (Atlant centar, I. kat) dr.sc. Lidija Dujić održat će predavanje na temu "Ženskom stranom hrvatske književnosti", dok će se u četvrtak, 9. ožujka u Saloči od zrcala s početkom u 17 sati održati kviz na temu Dubrovačkoga govora. Znanstvena knjižnica Dubrovnik organizira predavanje na temu "Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke" koje će se održati u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici na III. katu (Cvijete Zuzorić 4). Na predavanju sudjeluju dr. sc. Irena Bratičević i dr. sc. Tamara Tvrtković u okviru projekta "Hrvatska rukopisna kultura: djela, pisari, zbirke" financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2