>
Noć muzeja
Datum od:
27.01.2023
Dubrovnik
Noć muzeja
Ovog petka 27. siječnja 2023. održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, već tradicionalna nacionalna manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Pridružit će se i dubrovačke ustanove u kulturi – Dubrovački muzeji na svojih šest lokacija, Umjetnička galerija s tri lokacije, Muzej Domovinskog rata, Dom Marina Držića i Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

Uz stalne postave, koji će se moći razgledati, organiziraju se i dodatni programi, uključujući i one za djecu. Ulaz u muzeje i svi programi potpuno su besplatni za sve posjetitelje. Počinju uglavnom od 18 sati i traju do 1 sat u noći, a tome je prilagođen i vozni red Liberatsa, čija posljednja autobusna linija s Pila kreće u 1 sat i 30 minuta.

PROGRAM DUBROVAČKIH MUZEJA:

KULTURNO-POVIJESNI MUZEJ U KNEŽEVU DVORU

20:00 – 20:15 / 21:30 – 21:45 Igrokaz za djecu „Miho Pracat“ (prema tekstu Luka Paljetka „Tri skoka gušterice)
Izvodi dramska družina Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik:  Ivan Antun Berk, Luka Božić, Laura Boroje, Petar Kordić, Martina Perić, Matej Vučica, Marko Vuletić, Morana Žuro
Voditeljice: Katica Vidojević, Sandra Rossetti-Bazdan i Marija Matana-Bazdan

POMORSKI MUZEJ U TVRĐAVI SV. IVANA

18:00 – 19:00  Radionica za djecu: „Miho Pracat u tangramima“
Radionica prilagođena djeci uzrasta od 7 do 10 godina
Voditelji: kustosi  pedagozi,  Aleksandra Piteša i Bruno Bijađija

19:00 – 21:00 Oslikavanje lica za djevojčice i dječake s motivima vezanim uz legende o Mihu Pracatu

ETNOGRAFSKI MUZEJ U ŽITNICI „RUPE“
19:00 – 20:00 Kostimirano stručno vodstvo: „Miho Pracat – od kruha do ruha“
Voditelji: kustosi Ivica Kipre i Branka Hajdić

20:30 – 21:00 Tematsko vodstvo „Gdje su prsa puna zlata, gdje ubrusci oko vrata…“ te interaktivni pristup s posjetiteljima, prikupljanje i razmjena znanja o tradicijskom dubrovačkom nakitu
Voditeljica: kustosica Barbara Margaretić

ARHEOLOŠKE IZLOŽBE U TVRĐAVI „REVELIN“
18:00-18:30 Vodstvo kroz izložbe: “Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku” i “Cvijet u kamenu”

Voditelj: kustos Darko Milošević

21:00-21:30 Vodstvo kroz izložbu: “Ilirska kaciga iz Zakotorca”

Voditelj: kustos dr.sc. Domagoj Perkić

LAZARETI, IV LAĐA

20:45 : 21:15  Stručno vodstvo kroz izložbu “Braća po oružju”
Voditeljica: Ivana Marinović, stručna suradnica za razvoj publike i obrazovne programe u Dubrovačkoj baštini

21:45 : 22:15 Stručno vodstvo kroz izložbu “Braća po oružju”
Voditeljica: Ivana Marinović, stručna suradnica za razvoj publike i obrazovne programe u Dubrovačkoj baštini.

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

18:00 - stručno vodstvo kroz izložbu ĐURO PULITIKA (1922. – 2006.) RETROSPEKTIVA u povodu 100. godišnjice rođenja slikara (kustosica Jelena Tamindžija Donnart)

18:00 – 21:00 - MUZEJ U MUZEJU – Umjetnička GALERIJICA Dubrovnik (u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik, posebno izgrađen za Noć muzeja, novi „mali muzej“ bit će mjesto stvaranja nove muzejske zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik i to one dječje. Djeca će nakon što prošetaju kroz „pravi“ muzej u svom, „malom“ muzeju, odnosno Umjetničkoj GALERIJICI Dubrovnik uz vodstvo muzejske pedagoginje Ivone Šimunović u svim umjetničkim tehnikama (slikarstvo, kiparstvo (modeliranje), crtanje i suvremena fotografija) prema uzoru na viđena, izraditi umjetnička djela koja će biti izložena baš kao i u „pravom“ muzeju)

20:00 - stručno vodstvo kroz izložbu ĐURO PULITIKA (1922. – 2006.) RETROSPEKTIVA u povodu 100. godišnjice rođenja slikara (muzejska savjetnica Rozana Vojvoda)

21:00 - stručno vodstvo kroz izložbu ĐURO PULITIKA (1922. – 2006.) RETROSPEKTIVA u povodu 100. godišnjice rođenja slikara (muzejska savjetnica Rozana Vojvoda)

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

20:30 – stručno vodstvo kroz izložbu GLAZBA I POKRET – iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik (kustosica Jelena Tamindžija Donnart)

21:00 – PIANO DUO 62 – Marija Grazio i Stefani Grbić (koncert; različiti stilovi)

ATELIJER PULITIKA

18:00 – 1:00 - projekcija dokumentarnog filma „NIJE ON KRIV ON JE SLIKAR“ na svaki puni sat (18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00, 00:00).

(Film je dio istoimene izložbe „NIJE ON KRIV ON JE SLIKAR“. Autorica filma je kustosica izložbe, Marijeta Radić, a snimatelj Toni Miletić (LMT studio)

PROGRAM ONLINE

#pronađimeupostavu (posjetitelji će na sve tri izložbene lokacije imati priliku pronaći zadano određeno djelo, uz njega se fotografirati, označiti lokaciju te staviti #momadubrovnik, a osoba koja bude imala najviše lajkova za svako pojedino djelo, odnosno fotografiju djela na određenoj izložbenoj lokaciji dobit će nagradu)

Sve publikacije u izdanju UGD, plakati i suvenirski asortiman s logom UGD prodavat će se s popustom od 20%.

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA NA SRĐU

16:00 – 23:00

Izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu“ i „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu“

Stvarne i virtualne izložbe „Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.“ i „Dani ponosa – oslobođenje dubrovačkog područja 1992.“.

Digitalno od 16 sati na www.mdrd.hr:

„Anno domini 1992.“, virtualna izložba autora Varine Jurica Turk i Miša Đuraša

DOMA MARINA DRŽIĆA

17:00 Tematsko vođenje „Zlatno doba Dubrovnika“

19:00 Otvorenje nove stalne izložbe „Držićeve životne pozornice“

20:00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

U Noći muzeja 2023. na sve artikle iz  suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 20 %.

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK

18:00 – 19:00 Radionica Otkrit ćemo nešto novo – MALI ZNANSTVENICI (Dubravka Tullio i Ana Čučević)

U Noći muzeja uključit ćemo maštu na maksimum. Otkrivat ćemo nove vrste za znanost! Dosad neviđeni morski organizmi koji svijetle u mraku, kukci koji se čudno glasaju, mikroskopske biljke, neobične pojave... U našem novouređenom kreativnom kutku mali znanstvenici će raditi na svojim znanstvenim istraživanjima, a praktičnog rada neće nedostajati. Cilj radionice je popularizirati znanost, predstaviti djeci rad u muzeju te razvijati svijest o odgovornosti muzejske zajednice za prirodne i kulturne procese u društvu.

Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna prijava na e-mail adresu: [email protected]

20:00 – 20:45 Predavanje Genetičke metode u istraživanju bioraznolikosti mora u svjetlu klimatskih promjena (dr.sc. Rade Garić)

Posljednjih desetljeća bilježe se promjene u sastavu životnih zajednica Jadranskog mora pod  utjecajem klimatskih promjena. Zbog toga je iznimno bitno znati koliko je vrsta prisutno u Jadranu, da bi mogli znati koje od njih su novopridošle zbog klimatskih promjena i kako utječu na postojeće vrste. U novije vrijeme genetičke metode postaju nezaobilazni alat u procjeni broja vrsta u životnim zajednicama mora kao i za detekciju stranih vrsta. U predavanju će se prikazati na koji način se
genetičke metode koriste u istraživanju bioraznolikosti mora i na koji način mogu unaprijediti postojeće znanje o morskim vrstama. Prezentirat će se rezultati istraživanja Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, trenutni projekti kao i nove vrste za znanost opisane od
strane znanstvenika Instituta u posljednjih desetak godina.

Posjetitelji će moći razgledati sve aktualne izložbe: Domi sum, Početak, Ribe dubrovačkog kraja, Pod pritiskom, Mozaik bioraznolikosti Anatomija krajobraza.



Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2