>
Književnost u Lazaretima
Datum od:
14.11.2022
Art radionica Lazareti  19.00sati
Književnost u Lazaretima
Ponedjeljak 14. studenog u 19 sati Art radionica Lazareti u sklopu programa Književnost u Lazaretima predstavlja dvije hrvatske autorice. Lidiju Deduš i Suzanu Matić.
Ženski glasovi govore o raznim stvarima koje nas okružuju i ispunjavaju. Koliko smo prisutne, vješte i jake. Koliko smo neprisutne, nevješte i slabe. Koliko nam književnost daje, a koliko i što oduzima.
Zaronite s nama na dah. Udahnite duboko i dođite slušati književne glasove.
Razgovor moderira Staša Aras

Lidija Deduš rođena je 1977. godine.
Autorica je tri zbirke poezije: Apatridi i ostale čudne ličnosti (Treći Trg, Beograd, 2018.), Ništa od najavljivanog kraja svijeta (Treći Trg, Beograd, 2019.) i Razglednice iz prašnjave republike (Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.)
Dobitnica je triju nagrada za poeziju (nagrada Trećeg Trga za najbolji pjesnički prvijenac 2018., Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i Udruge studenata slavistike Slavitude na Sorboni za treći najbolji rukopis na BHSC jezicima 2021.g.).
Za najbolji suvremeni dramski tekst je 2022.g. dobila nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Kratka proza i poezija su joj dosad objavljivani u Hrvatskoj i regiji, a radovi prevođeni na engleski, francuski, makedonski, litavski i grčki jezik i objavljivani u časopisima The Well Review (Irska), Europe Now (Columbia University, New York), Šiaures Atenai te u dvojezičnoj grčkoj Antologiji suvremene bosanskohercegovačke poezije koju je uredio Almin Kaplan za Vaxikon, Athena, 2020.
Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji" koju su priredile Vitomirka Trebovac i Jelena Anđelovska.
Finalistkinja je konkursa za kratku priču „Vranac" 2016. godine.
Članica je Hrvatskog društva pisaca.
Živi s dva mačka, radi i piše u Varaždinu.

Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Danju radi kao projektantica. Noću piše.
Prvu knjigu Samosanacije, objavila je 2012. godine.
2015. godine objavila je drugu knjigu: Koliko sam puta okidala s boka.
2016. godine objavljuje knjigu poezije Drugojačija.
2017. godine izašla joj je knjiga kratkih priča: Ne naginji se unutra.
2019. godine objavljuje knjigu poezije Usnena predaja.
2022. godine objavljuje knjigu kratkih priča Leglo.
Samosanacije su 2015. godine objavljene i u Beogradu.
U Rumunjskoj joj je 2017. godine izašla trojezična zbirka poezije Poezii Alesee, u izdanju Editure Pim.
Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomuslobodete Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno je čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija.
Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2