>
Stradun sound
Datum od:
07.10.2021
Galerija Otok 17.00sati
Stradun sound
U četvrtak, 7. listopada od 17 sati u Galeriji Otok, Art radionica Lazaeti u sklopu programa Grad je mrtav. Živio Grad. predstavlja i poziva vas da doživite zvučnu i video instalaciju Hrvoslave Brkušić i Hrvoja Nikšića radnog naziva "Zvučni objekt - Dubrovnik".

Ovu Instalaciju u Galeriji Otok također možete poslušati i pogledati 8. i 9. listopada od 15 do 21 sat.

Polazište rada je promišljanje zvučnog krajolika koji nas okružuje i kojeg smo dio. Kako nas oblikuje i koliko mi kao sudionici utječemo na njegov karakter?
Dubrovnik svojim oblikom zanimljiv je "zvučni objekt". Sam Grad, u kojem smo se najviše zadržali, arhitekturom malih ulica koje se račvaju iz glavne ulice (Straduna), opasan zidinama koje vraćaju odjek zvuka, zidinama koje dijele akustiku na zvukove unutra i zvukove vani, gradi zanimljivu zvučnu kulisu.
Kulisa, prema francuskoj riječi coulisse, prema coulis: koji klizi, klizeći dekorativni element na pozornici u kazalištu kojim se predočuje određeni ambijent nam je inspiracija za rad.
Gradeći zvučne kulise koje se isprepleću u kružnom putanju (klizanju) kroz zvučnu mrežu dozvoljavamo slušaocu da bude dio dokumentarnog i fiktivnog ambijenta. Ambijenta koji je u stalnoj mijeni baš kao i naš zvučni ambijent kojeg smo dijelom u svakodnevnom životu.
Snimajući Dubrovnik, povezali smo ga za zvukovima Rima iz naše osobne arhive. Stavljajući te zvukove u relaciju, slušali smo koliko su isti, koliko se turističke prijestolnice Mediterana gotovo ne razlikuju jer u njima prevladava mnoštvo jezika, koraka, kotačića kofera, pribora za jelo, Elevate glazbe, plastičnih vrećica, škljocanja fotoaparata, glas turističkog vodiča koji isplivava iz žamora ljudi, ... Gotovo identični u sadržaju izdvajaju ih samo arhitekturom različite veličine prostora, frekventni prolasci sirene hitne pomoći ili policije karakteristični za veće gradove, porcije dubokih frekvencija gradske buke, svakodnevni život njihovih stanovnika koji je u drugom, manje čujnom planu.
Poput frekvencijskog spektra kratkog vala na radiju dok plovimo radio stanicama i ovdje tako doživljavamo grad. Centar je sjecište različitih jezika, sve manje čujemo autentičnog, sve manje autentičnom pripada.
Čiope snimljene u vrijeme nedavne karantene odjednom bistro odzvanjaju gradom, gradska tišina daje im mogućnost odjeka i zvučnog razvoja unutar zidina. Čiope su i glavni motiv naše instalacije koje kruže i nagovještavaju promjene kulise, iz realne u fiktivnu i obratno.
Koliko smo svjesni našeg zvučnog ambijenta, ali još važnije koliko smo svjesni vlastitog utjecaja na njega?

Rad je nastao u sklopu pogramske linije Grad je mrtav. Živio Grad! koja 2021. nosi naziv O/be/zvučeni grad i uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2