>
Luiza Bouharaoua "Jesmo li to bili mi"
Datum od:
15.07.2021
Na Komardi 20.00sati
Luiza Bouharaoua
jesmo_li_to_bili_mi_naslovnica luiza_foto_by_tea_marasovic marija_andrijasevic_nastavi_vizual_2 stasa_nastavi_vizual
U četvrtak 15.7. u 20 h na Komardi; predstavljanje zbirke kratkih priča "Jesmo li to bili mi" i razgovor s autoricom

sudjeluju Luiza Bouharaoua i Staša Aras

Luiza Bouharaoua "Jesmo li to bili mi"

Luiza Bouharaoua rođena u Splitu, živi u Zagrebu. Radi kao spisateljica, prevoditeljica i kulturna radnica. Osnivačica je Udruge Skribonauti. 2019. godine objavila je knjigu priča „Jesmo li to bili mi" koja je do sada doživjela dva hrvatska izdanja (Jesenski&Turk) te je početkom 2020. objavljena i u Srbiji (Kontrast). Za svoju prvu knjigu dobila je nagradu „Prozak" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis, nagradu „Slavić" za najbolje debitantsko književno djelo u 2019. u Hrvatskoj te regionalnu nagradu za najbolju zbirku kratkih priča „Edo Budiša". Dobitnica je nagrade „Mali Marulić" za najbolji dramski tekst za djecu „Jajo i Strašni Strah" koji izlazi kao slikovnica krajem 2021. godine u izdavačkoj kući Sandorf. Uredila je kolaborativnu zbirku priča zatvorenica Ženske kaznionice u Požegi i suvremenih spisateljica „Nastavi priču". Fotoproze objavljuje na: instagram.com/luizabou/

O knjizi:

Prva zbirka priča Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga i oda prijateljstvu.

„Jesmo li to bili mi" pripovijeda o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili '91? mogla odgovoriti u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole, i ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski zagrljaj.

Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva u Slavićevoj ulici u Splitu i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova, ali uvijek izgubljene zajedno, veže i pokreće velika žudnju za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Pa dok u pozadini frenetično jure automobili, zvoni alarm i žmigaju neoni, rečenice se pred nama otvaraju polako, gotovo lelujavo i vode nas kroz predjele koji su nam poznati i bliski, mada ih takvima nikad nismo vidjeli u stvarnosti.

Uistinu, iako će vam se činiti da ste u polupraznim prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2