>
  • Vijesti
Informacije stožera civilne zaštite vezane uz turiste
Datum od:
14.03.2020
Informacije stožera civilne zaštite vezane uz turiste
Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.


Poštovani,

u nastavku šaljemo najnovije mjere vezano uz ulazak na graničnim prijelazima u Republiku Hrvatsku.

Ljubazno molimo da redovito pratite internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite: https://civilna-zastita.gov.hr/ na kojima se redovito, više puta dnevno, objavljuju priopćenja o najnovijim mjerama vezanim uz zaštitu od širenja koronavirusa.



Također, ljubazno molimo da obavijestite sve svoje inozemne i ostale partnere o navedenim mjerama da obrate pozornost prije upućivanja gostiju iz dolje navedenih zemalja na put u Hrvatsku.

U Hrvatskoj su trenutno na snazi mjere vezane za međunarodni promet ljudi koje su uvedene s ciljem smanjenja unosa bolesti u populaciju i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država:

- Kina

- Italija

- Njemačka

- Južna Koreja

- Iran

- Hong Kong

- Japan

- Singapur

- Malezija

- Francuska

- Švicarska

- Španjolska

- Austrija

- Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske

- Nizozemska

- Švedska

bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu ili stroge samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Također, preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa.

na sljedećem linku su najnovije informacije

https://civilna-zastita.gov.hr/


Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2