>
  • Vijesti
Dan uživanja pred veliku završnicu Good Food Festivala
Datum od:
22.10.2017
Treći dan Good Food Festivala bio je istinski dan uživanja u dobroj hrani, vinu, ali i pivu!
Dan uživanja pred veliku završnicu Good Food Festivala
4_1 3 2 1 priska_thuring_2 maja_brekalo_2 maja_brekalo_1 krk_2 krk_1

Prvi dan vikenda, a predzadnji dan festivala obilježile su radionice u Majkovima i Deši, stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije u suradnji s Domom Marina Držića, zatim radionica ''Zdravo i fino'' gastroblogerice Maje Brekalo, prezentacija tradicionalnih jela i vina s otoka Krka te priča o Lekri - u i Priča o pivu. Večera s poznatom cheficom Priskom Thuring upotpunila je dojam ovoga dana uživanja i bila najbolji uvod u završnicu festivala!


Predstavnici Udruge za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola" Majkovi održali su radionicu berbe maginja. Nakon ugodne šetnje po primorskim brdima u okolici Majkova, kuhala se marmelada, a potom su se sudionici okrijepili objedom na seoskom imanju obitelji Kraljević. U Deši su pripremali korčulanski klašuni - tradicionalni kolač s Korčule, izrađen od svijetlog prhkog tijesta s bogatim punjenjem od oraha i/ili mjendula, džema od smokava ili naranača, prožetim mirisom limuna i domaćeg likera od ruža. Na ovoj radionici još je jednom došlo do izražaja kako su tradicionalne slastice doista svevremene!


Učenici Privatne gimnazije Dubrovnik zahvaljujući Domu Marina Držića išli su ovu subotu u obilazak Grada uz stručno vođenje i naučili više o velikome Vidri te renesansnoj kuhinji koju on spominje u svojim djelima. Najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo prvi se put predstavila festivalskoj publici radionicom pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'' u TIC - u Pile. Okupljenima je prezentirala jednostavne, a zdrave recepte nastojeći ih motivirati i inspirirati da se hrane bolje i ukusnije. Još jedna Majina radionica na programu je i danas!


Prezentacija tradicionalnih jela i vina s otoka Krka održala se u Restoran Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik. Svojim jelima i vinima predstavili su se gosti iz Vrbnika: prvi hrvatski vinotel koji je izgrađen po standardima vinskih hotela u Francuskoj te Poljoprivredna zadruga Gospoja. Sunčana subota uz vrhunsko vino - pjenušac Gospoja, žlahtinu Gospoja, misno vino Žlahtina Gospoja, ali i žlahtno pivo napravljeno od vina, te tradicionalna jela kao što su šurlice s gulašom i žgvancetom, uz pjesmu klape Subrenum, bila je dan za poželjeti.


Priča o Lekri - u, vinu koje se proizvodi u Dubrovniku ponovno je bila dio programa Good Food Festivala. U Vinariji Škar na Lapadskoj obali opet se mogla čuti priča o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji, lokalnim vinskim sortama i izradi vina, priča koja je uvijek iznova zanimljiva. Kušao se Lekri - bijelo, crno i rose vino, uz pršut, sir i masline, ali i nešto slatko. Ovu subotu pričalo se i o pivu u Dubrovačkoj pivovari, uz stručno vođenje i naravno - kušanje piva! Svi pivoljupci mogli su otkriti kako teče proces proizvodnje u prvoj dubrovačkoj pivovari, koliko traje, koje se vrste kvasca, hmelja i slada koriste u proizvodnji. Otkrivena je tajna kako u okusima pronaći i razaznati tragove čokolade, citrusnih nota ili cvjetne arome. Maestral, Fortunal i Grego - piva koja se prvi put proizvode u srcu Grada, bili su glavni likovi ove sjajne priče!

Good Food Festival drugi se put u danu vratio u Restoran Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik u kojem je jedna od najkreativnijih chefica nove generacije na hrvatskoj gastronomskoj sceni Priska Thuring 'začinila' treći dan Good Food Festivala 2017. Večera s poznatom cheficom u pet sljedova bila je uistinu vrhunac dana! Svaki pjat bio je svijet za sebe, noseći svoju jedinstvenu priču. Namirnice su one koje su nosile svako jelo i pričale njegovu priču. Svojom virtuoznošću u kuhinji koja se u svakom jelu mogla očitati, ali i svojom skromnošću, Priska Thuring osvojila je srca gostiju. Uživanje u hrani i vinu upotpunila je glazbena diva Zorica Kondža koja je razgalila okupljene koji se nisu sramili zapjevati s njom. Ova večer posjetitelje festivala učinila je još nestrpljivijima za sve ono što ih očekuje u velikoj završnici!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2