>
Uskrsni običaji dubrovačkog kraja
Datum od:
04.04.2019
Uskrsni običaji dubrovačkog kraja
U Velikom tjednu koji prethodi Uskrsu počinju se bojiti jaja starinskim načinom „penganja" posebice raširenom u Dubrovačkom primorju i Konavlima.
„Pengana" jaja se odlikuju skladnošću i ljepotom izrade ornamenata, pisanih poruka i čestitki koje su i specifičnost ovoga kraja. Iako se starinska tehnika „penganja" jaja u prvi mah čini izuzetno složenom, iskusne Primorke i Konavoke tvrde drukčije. Što se više jaja penga, ona postaju sve ljepša, kažu. Sirova jaja se iscrtavaju otopljenim pčelinjim voskom u koji se umače glavičasta igla pričvršćena na komadić drva, najčešće je to lovorika,a za ispisivanje poruka se koristi „penica". U starija vremena kad su stari „komini" još bili u funkciji, žene bi u krilu držale zdjele s pepelom i žeravicom na kojima se vosak otapao na postojanoj višoj temperaturi. Danas se zdjelice s voskom drže na štednjaku ili na posebnoj maloj spravici sa svijećama koje tope vosak i olakšavaju rad. Kaže se da se prvo pengano jaje za Uskrs daruje najdražoj osobi, stoga ne čudi što se na mnogima od njih nalazi srce kao temeljni motiv.
Iskazivanje ljubavi i naklonosti su namjene „penganih jaja", dara kojima su se nerijetko otkrivale simpatije, skriveni osjećaji. Stoga se dobro pazilo kome će se jaje pokloniti.
Posebno se cijeni crveno pengano jaje, jer se tako ističe simbolika života i prirode.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2