>
  • Vijesti
DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL 2020 - Advent u gradu kolendara
Datum od:
24.11.2020
od 28. studenog 2020. do 6. siječnja 2021.
DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL 2020 - Advent u gradu kolendara
dzf_2020_press dzf_2020_press1 dzf_2020_press2 dzf_2020_press3 dzf_2020_press4 dzf_2020_press6 1606225696
Ovogodišnji Dubrovački zimski festival organizira se u specifičnim uvjetima, u predviđenoj varijanti C, a sve u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Održat će se u periodu od 28. studenog 2020. do 6. siječnja 2021. godine, u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Program je zbog trenutačne epidemiološke situacije planiran u skromnijem obliku i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

''Na početku promišljanja razvili smo tri scenarija, A, B i C. Scenarij A je onaj u kojem se DZF treba održati u punom kapacitetu, B scenarij je da se održi u restriktivnom kapacitetu, a C je scenarij u kojem bi bio u puno manjem opsegu, ali da se i dalje održe prilagođeni programi'', rekao je gradonačelnik Mato Franković predstavljajući ovogodišnji festival medijima, ističući kako je odluka donesena nakon konzultacija sa Stožerom, a sve s ciljem kako ne bismo doživjeli kolaps bolničkog sustava s obzirom na povećani broj oboljelih te kao zalog izvjesnije turističke sezone.

Dočekujući najljepše doba u godini, grad će zasjati u zimskom ruhu, okićen s preko tisuću rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja će krasiti gradska pročelja, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

Dubrovčani i posjetitelji imat će tako priliku doživjeti advent, samo u intimnijem ozračju, bez velikih okupljanja, koncerata i kućica na Stradunu. Ovim putem Grad Dubrovnik poziva sve ugostitelje koji će obavljati svoju djelatnost tijekom trajanja adventa da se prijave za odobrenje za proširenjem javne površine radi poštivanja epidemioloških mjera. Pripremljen je i set suvenira s blagdanskim motivima koji će biti podijeljeni ugostiteljima.

Podnaslov ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala je Advent u gradu kolendara te će našoj tradiciji kolendavanja festival biti najvećim dijelom i posvećen.

''Kolenda je ono što nas čini posebnima u Hrvatskoj i šire. Uvodimo jednu novost, cabrio ''pop up'' autobus Libertasa koji će obilaziti grad i gradske kotare, a bendovi, klape i predstavnici kulturnih ustanova izvodit će kolendu i ostale napjeve'', najavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšć, predstavljajući program.

Novitet ovih blagdana je i „photo point" Adventski vijenac na Luži, idealno mjesto za sve ljubitelje fotografije koje će za sve posjetitelje biti otvoreno petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro, uz pridržavanje epidemioloških mjera, a ukrašena će biti i od ranije poznata lokacija za fotografiranje na Trgu oružja.

Dubrovački kinematografi su za vrijeme adventa pripremili poseban program za ljubitelje filma u sklopu drive in kina koje će biti smješteno na parkingu Radeljević. Održavat će se dvije projekcije dnevno uz poseban obiteljski vikend program, od četvrtka do nedjelje. Program počinje 3. prosinca, a popis projekcija bit će objavljen na mrežnim stranicama Dubrovačkog zimskog festivala i Dubrovačkih kinematografa.

Također, na radost najmlađih svakim danom kroz Uvalu Lapad od 10.00 do 16.00 sati prometovat će omiljeni Adventski vlakić u intervalima od 30 minuta koji će biti besplatan za sve putnike, a u prolazu gradom moći će susresti i omiljenog meda.

Pripremljeni su i brojni popusti za posjetitelje u gradskim kulturnim ustanovama, restoranima, a svi podaci mogu se pronaći na web stranici Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Ovogodišnji program prilagođen je preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a svi sudionici i posjetitelji mole se da se pridržavaju istih. Održavanje planiranih programa ovisit će o epidemiološkoj situaciji i daljnjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Festival se otvara ovu subotu paljenjem adventske rasvjete, a ukoliko epidemiološka situacija do kraja godine bude povoljnija i dođe do relaksacije mjera Grad je spreman realizirati i druge programe, uključujući i doček Nove godine.

Više o događanjima u Dubrovniku tijekom nadolazećih blagdana na www.dubrovackizimskifestival.com te na Facebook i Instagram stranicama Dubrovačkog zimskog festivala.

Programi kulturnih ustanova

Dubrovačke kulturne ustanove su uz svoje redovne programe za ovogodišnje adventsko razdoblje pripremile i prigodne sadržaje za sve uzraste. Umjetnička galerija Dubrovnik održat će Božićne likovne radionice za predškolski i školski uzrast, Dom Marina Držića, u suradnji s dubrovačkim školama i vrtićima, organizirat će već tradicionalno kićenje gradskih izloga dok će Kulturno - povijesni muzej u Kneževu dvoru imati stručno vodstvo za odrasle kao i edukativne radionice za djecu Božić i Stara godina kod Kneza, a u Dvoru će za posjetitelje biti izložen i prigodni prikaz blagdanskog interijera.

Etnografski muzej će kroz stručno predavanje Kiti, kiti bonbinje staroj babi za grinje! publiku naučiti o obrednom značaju biljaka u božićnim običajima, a uz to bit će predstavljeno i božićno drvce s ukrasima i dopisnicama iz fundusa muzeja dok će one najmlađe razveseliti dječja kolenda od Široke ulice do žitnice Rupe kao i čitanje bajki. Prirodoslovni muzej održati će kreativne radionice izrade božićnog drvca i ukrasa namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, a Odjel za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad zabavljat će najmlađe na radionicama izrade božićnih ukrasa.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2