>
  • Vijesti
Dubrovački vremeplov - Uredba o prvoj karanteni
Datum od:
28.07.2020
Dubrovački vremeplov -  Uredba o prvoj karanteni
Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom u promotivne svrhe koristi povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim marketinškim aktivnostima te je tim povodom snimljen jedan od niza videa kojim se prezentira povijesna materijalna i nematerijalna kulturna baština Dubrovnika.

Na jučerašnji datum, 27. srpnja 1377., Dubrovačka republika donijela je povijesnu odluku, proglašava Veniens de locis Pestiferis non intrect Ragusium vel districtum. Odnosno donosi uredbu o prvoj karanteni na svijetu čiji zapis postoji u Knjizi Liber viridis u dubrovačkom povijesnom Arhivu u palači Sponza. Osim izolacije ništa nije pomagalo u borbi protiv epidemije kuge koja je tada harala svijetom odnoseći bezbroj ljudskih života. Niti tada nije pomagalo ništa osim fizičke distance, udaljavanja, izolacije i to ne samo 15, već 40 dana. 643 godine nakon svijet se suočava s istim dilemama i problemima. Video je svojevrsni vremeplov, odnosno "susret" notara iz 1377. godine i stanovnikom grada iz 2020.godine, a možete ga pogledati na idućem linku   https://bit.ly/3g7T3ZE

Video je prikazan putem društvenih mreža Turističke zajednice grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice, a ostvaren je doseg od nešto više od 80 000 korisnika na mrežama TZGD, dok je na Croatia Full of Life doseg nešto više od 148 000.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2