>
  • Vijesti
DIREKTORICA TZ GRADA DUBROVNIKA GOVORNIK NA PANEL RASPRAVI UNWTO-a
Datum od:
08.03.2019
DIREKTORICA TZ GRADA DUBROVNIKA GOVORNIK NA PANEL RASPRAVI UNWTO-a
DUBROVNIK PREDSTAVLJEN NA VODEĆEM SVJETSKOM TURISTIČKOM SAJMU ITB U BERLINU
U Berlinu se od 06.-10. ožujka održava vodeća međunarodna turistička burza ITB, na čijem je konferencijskom dijelu svjetska turistička organizacija UNWTO u suradnji s ITB-om, prvog dana sajma organizirala središnju tematsku panel raspravu pod nazivom Overtourism revisited: Best demonstrated practices instead of "Business as usual". Predavači na panelu su bili Dr. Manuel Butler Halter, izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prof. Dr. Albert Postma, CELTH/NHL, Sharry Sun, Global Head of Brand, Travelzoo i Romana Vlašić, direktorica TZ grada Dubrovnika. Panel je moderirala Sunita Rajan iz CNN-a. Tijekom rasprave panelisti su se složili da brzina i porast turističkog prometa donosi i nužne promjene u samim destinacijama, iako postoje sličnosti, svaka destinacija mora pronaći vlastita moguća rješenja za održivi razvoj turizma. Zaključak panelista je da je percepcija već prekomjerno korištenog termina "overturizma" - negativna, te da je komunikaciju u javnosti potrebno usmjeriti na rješenja u cilju održivog i odgovornog turizma. Dubrovnik je istaknut kao primjer dobre prakse koji je uvođenjem projekta Respect the City već u prvoj godini implementacije postigao pozitivne učinke. Uz realizaciju kratkoročnih mjera projekta, paralelno se odvijaju aktivnosti za osiguranje dostupnosti direktnim letovima tijekom zime i kreiranjem sadržaja u cilju produženja sezone.
Prvog dana sajma u ITB Berlin News izašao je promotivni tekst o Dubrovniku.
Drugog dana ITB-a hrvatski štand su posjetili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i savjetnik za turizam Marinko Žaja, koji su održali dogovorene sastanke.
Na štandu Hrvatske turističke zajednice TZ grada Dubrovnika kao suizlagač predstavlja turističku ponudu Dubrovnika, a tijekom Burze održavaju se i brojni B2B sastanci.
Na ITB-u u Berlinu izlaže preko 10.000 izlagača iz više od 180 zemalja, a očekuje se preko 160 000 posjetitelja od kojih 110 000 profesionalaca u turizmu.
Njemačko tržište već godinama drži visoko treće mjesto na top ljestvici zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista u Dubrovnik. Naime, od početka godine u Dubrovniku je zabilježen značajan porast njemačkih gostiju u Dubrovniku. Od 1. siječnja do 28. veljače 2019. godine u Dubrovniku je boravilo 4 937 njemačkih turista, koji su ostvarili 6 271 noćenja, 218 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
U 2018. godini u Dubrovniku je boravilo 77 687 njemačkih gostiju, što je 22 % više nego 2017.godine. Njemački turisti su u 2018.godini ostvarili 273 687 noćenja, 6 % više nego prethodne godine.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2