>
  • Vijesti
Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global 2018
Datum od:
14.03.2018
Specijalizirani sajam Seatrade Cruise Global održao se na Floridi, Fort Lauderdale u Broward County Convention Centeru od 05.-08. ožujka 2018. godine.
Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global 2018

Radi se o najvećem sajmu kruzing industrije na svijetu u organizaciji Seatrade-a, na kojem su sudjelovale hrvatske lučke uprave Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i Rijeka na zajedničkom štandu pod nazivom „Croatian Cruise Ports”. Ovaj četverodnevni događaj s 11.000 registriranih sudionika epicentar je svjetske kruzing djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzing djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cjelovitog lanca proizvodnje kruzing djelatnosti od njegovog početka u brodogradilištima do luka u koje brodovi pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja koji služe za rekreaciju i razonodu putnika.

Posebno treba naglasiti kako se na sajmu predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika, kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva. Za vrijeme sajma održavale su se konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualizirani podaci sektora, ali i nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava, destinacija prema zajedničkom cilju održivom razvoju, sigurnosti i kvaliteti usluge.

Hrvatskim lukama u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj pridružile su se Turistička zajednica grada Dubrovnika, Rijeke i Kraljevice te turističke agencije Atlas Travel Agency, Elite Travel, Gulliver Travel, Applicon Tours i Adriatic Excursions. Kruzing djelatnost najbrže je rastuća djelatnost u sektoru turizma, s povećanjem od 70% u zadnjih 10 godina, kada se broj putnika na kružnim putovanjima povećao s 15.2 milijuna na 25.8 milijuna godišnje. Doprinos kruzing djelatnosti svjetskom gospodarstvu i zapošljavanju igra izuzetno značajnu ulogu te je prema podacima udruženja CLIA Europe u 2017. godini Europi doprinijela rekordnih 38 milijardi eura.

U ponedjeljak 05. ožujka 2018. godine organiziran je i posjet delegacije hrvatskih lučkih uprava brodu Independence of the Seas (338.91 m, 154.407 BT) brodske kompanije Royal Caribbean Cruise Lines na vezu broj 18 u luci Port Everglades kojom prilikom su razmijenjeni prigodni pokloni između zapovjednika broda kap. Tea Stražičića i predstavnika hrvatskih kruzing destinacija.

Lučka uprava Dubrovnik ovu kruzing sezonu započinje 17. ožujka 2018. godine dolaskom broda Viking Star s ukupno 900 putnika. Do kraja godine u Dubrovniku se očekuje 489 ticanja brodova na kružnim putovanjima s oko 770.000 putnika, od toga 6 ticanja brodova koji po prvi put posjećuju Dubrovnik, od kojih su 4 novoizgrađena broda, i to Carnival Horizon, Seabourn Ovation, Nieuw Statendam i Viking Orion.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2