>
  • Vijesti
Prva Michelinova zvjezdica stigla u Dubrovnik!
Datum od:
02.03.2018
Veliko priznanje za hrvatsku i dubrovačku gastronomiju
Prva Michelinova zvjezdica stigla u Dubrovnik!
Kako izvještava Hrvatska turistička zajednica, prema najnovijem Michelinovom vodiču za 2018. godinu, globalno najznačajnijem i najpriznatijem vodiču za restorane, restoran 360º prvi je dubrovački restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Hrvatska ove godine ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Ove godine su po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koje se dodjeljuju restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je restoran Monte (Rovinj) zadržao svoju postojeću zvjezdicu. Lista restorana s Michelinovom preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena je s 24 nova restorana u odnosu na prošlu godinu. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje. Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina https://www.viamichelin.com/web/Restaurants?address=Croatia .


U Dubrovniku je ove godine uz Michelinovu zvjezdicu za restoran 360º, još jedanaest restorana zaslužilo Michelinovu preporuku (s oznakom žlice i vilice) : Kopun, Pantarul, Bistro Tavulin, Stara Loza, Proto, Zuzori, Vapor, Dubrovnik, Above 5, Nautika i Pjerin, kojima od srca čestitamo. Ovi dubrovački restorani uvršteni su u elitno svjetsko gastronomsko društvo, službeni Michelinov vodič za 2018. godinu.

Francuski vodič za restorane Michelin jedan je od najpriznatijih u svijetu, čije preporuke uvažavaju i gosti i struka, jer se radi o vrlo strogim kriterijima koje restorani moraju zadovoljiti a provjeravaju ih stručne inspekcije Michelina. Ovo je veliko priznanje i promocija hrvatske gastronomije te poticaj i motivacija za daljnje usavršavanje i dostignuća na gastronomskoj sceni Hrvatske, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.

S obzirom da je gastronomija u hrvatskoj turističkoj strategiji označena jednim od važnijih turističkih proizvoda, vjerujemo da slična priznanja u budućnosti tek slijede.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2