>
  • Vijesti
Još dva dana do početka Good Food Festivala Dubrovnik 2017.
Datum od:
17.10.2017
Gulozan program prvog dana dubrovačkog gastronomskog festivala
Još dva dana do početka Good Food Festivala Dubrovnik 2017.

Zanimljivim i bogatim programom u četvrtak 19. listopada počinje četvrto izdanje Good Food Festivala Dubrovnik 2017., manifestacije koja je svojim dosadašnjim izdanjima osvojila i strane i domaće posjetitelje. Sada već dobro poznati festival spoj je tradicionalne i moderne kuhinje, a ovogodišnji program počinje Dešinom radionicom pripremanja Stonske torte u Lazaretima.


Humanitarna udruga Deša kao i prethodnih godina, organizira niz radionica pripremanja tradicionalnih slastica. Prvog dana ovogodišnjeg festivalskog programa s početkom u 10 sati u Lazaretima pripremat će se Stonska torta, jedno od izvornih, renesansnih slatkih jela ovoga kraja. Riječ je o torti u kojoj se prepoznaju tipične namirnice mediteranske kuhinje i ovog podneblja, koja je prepoznatljiva po makarulima koji su jedan od glavnih sastojaka. Ova torta je bila ukras na trpezama tradicionalno za Božić i Uskrs, ali i druge posebne prigode. Takva prigoda je i početak ovogodišnjeg Good Food Festivala!


Prvi dan programa donosi još dvije zanimljive radionice. ''Pasta i razgovor o hrani'' naziv je radionice Marine Žibert Ercegović koja će se održati s početkom u 11 sati u TIC - u Pile. Ova radionica namijenjena je učenicima Turističko - ugostiteljske škole Dubrovnik koja obrazuje mlade snage dubrovačkog turizma. Tko im bolje može prenijeti vrijedno znanje nego vrsna chefica Marina Žibert Ercegović koja je dio ovog festivala od samog početka. Prvi put ove godine, na Good Food Festivalu će se predstaviti certificirana veganska kuharica i stručnjakinja za zdravu prehranu Tereza Poljanić koja će održati radionicu pripremanja vegetarijanskog bruncha ili večere pod nazivom ''Zdravo Tereza'' s početkom u 17 sati, na istoj lokaciji TIC - a Pile. Tereza trenutno živi u Aucklandu na Novom Zelandu. Autorica je bloga „Teresamisu“, dviju kuharica i istoimene emisije „Zdravo,Tereza!“ koja se emitira na najgledanijoj televizijskoj postaji Pop TV. Mlada kuharica poveznica je Hrvatske, Slovenije i Novog Zelanda, a trenutačno istražuje upravo dalmatinsku  i dubrovačku kuhinju.


Priča o Lekri - u, jedinom vinu koje se ''proizvodi u Dubrovniku'' uljepšat će predvečerje prvog festivalskog dana s početkom u 18 sati u Vinariji Škar na Lapadskoj obali. Uz priču o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji, lokalnim vinskim sortama i izradi vina, ovo je prigoda za kušanje Lekri - a, bijelog, crnog i rose vina, uz pršut, sir i masline te se potom i zasladiti odabranim likerima, bruštulanim mjendulima i suhim smokvama.


Završni događaj prvog dana Good Food Festivala je gastronomska prezentacija Vukovarsko-srijemske županije koja će se održati s početkom u 19 sati i 30 minuta u Restoranu Mimoza. Uz glazbeni nastup tamburaškog sastava sve će biti u znaku Slavonije i Srijema te njihove bogate gastronomije. To je kraj koji slovi kao hrvatska regija u kojoj se dobro jede, i to posebice meso, a slavonska gostoljubivost i pitomost kraja nadaleko su poznati.


Bogat četverodnevni program četvrtog izdanja Good Food Festivala iz dana u dan donosi raznovrsnu ponudu ukusne hrane i najboljih vina kroz različita događanja. Festival kao poslastica za sve ljubitelje dobre hrane, osim gastronomskog i enološkog karaktera, ima i edukativni te humanitarni karakter. Poznata imena svijeta gastronomije i kuharstva, brojni domaći i inozemni posjetitelji, 14 inozemnih novinara koji će pratiti program, svi doprinose dobrom glasu ovog festivala koji je Dubrovčanima, ali i njihovim gostima, već postao jedan od omiljenih.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2