>
  • Vijesti
Povijesno, kulturno, umjetničko i turističko predstavljanje Dubrovnika u Milanu!
Datum od:
22.06.2017
Generalni Konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika,te istaknutim gradskim kulturnim institucijama: Dom Marina Držića, Kazalište Marina Držića, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački simfonijski orkestar,te Gimnazija Dubrovnik povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike te Dana Državnosti Republike Hrvatske 20. lipnja 2017. godine upriličio je bogat kulturno-umjetnički program u Milanu posvećen gradu Dubrovniku.
Povijesno, kulturno, umjetničko i turističko predstavljanje Dubrovnika u Milanu!
tz1 tz2 tz3 tz4 tz5 tz6 tz7 tz8 tz9 tz10 tz11 tz12 tz13 tz14 tz15 tz16 tz17 tz18 tz19 tz20
Dodatan povod tome su i dvije važne obljetnice u ovoj godini:  230. obljetnica smrti Ruđera J. Boškovića i 450. obljetnica smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku, koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji.

Republika Hrvatska predstavlja se Milanu, gradu u kojem se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz Dubrovnik, grad iznimne političke, diplomatske i kulturne vrijednosti, svjetski poznatog kulturnog nasljeđa, a koji je jedan od najprivlačnijih gradova Mediterana. Iva Pavić, generalna konzulica RH u Milanu najavila je kako se i ovim primjerom svjedoči bogatim hrvatsko-talijanskim povijesnim vezama, međusobnim prožimanjima kroz stoljeća i recipročnim utjecajem na svim poljima društvenog života koji se danas ostvaruju između Hrvatske i Italije i u europskoj dimenziji. 
Grad Milano i Nacionalna milanska knjižnica na Breri ove su godine vec otvorili svoja vrata za jačanje suradnje s Gradom Dubrovnikom, pa je i ovaj bogat kulturni program razultat nedavne posjete Milanu izaslanika Grada Dubrovnika,  Nikše Matića, ravnatelja Doma Marina Držića kao i ravnateljice Gimnazije Dubrovnik Katarine Tolja, uz podršku hrvatskog predstavništva u Milanu koje vrijedno surađuje s oba grada. 

Svečani program obilježavanja započeo je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana gdje se svečano otkrila spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću. Inicijativa je to GKRH u Milanu i MVEP-a posvećena svim Hrvatima i talijanskim prijateljima Hrvatske. Veliki astronom, fizičar, diplomat i jezuit rođen u Dubrovniku 1711. godine, preminuo je u Milanu 1787. godine, te je sahranjen upravo u spomenutoj crkvi. Ceremoniju otkrivanja spomen ploče uveličali su koncertom duo Vox Ragusei, kojeg čine mezzosopranistica Diana Hilje i pijanistica Ivana Marija Vidović, a na programu su bila djela A.S. Sorkovčevića, D.Pejačević i J. Gotovca. Uslijedio je posjet predstavnika hrvatskih institucija i predstavnika Grada Dubrovnika Parku Indro Montanelli gdje će biti položen vijenac na spomenik Ruđera Josipa Boškovića, djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Bogata večer u milanskoj palači SeiCentro predstavila je Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik Milanu u punom književnom,  glazbenom, dramskom, likovnom i povijesnom izričaju.
Uz brojne pozdravne govore, s dubrovačke strane pozdravni govor na talijanskom jeziku održala je zamjenica gradonačelnka Dubrovnika, Jelka Tepšić, te direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika, Romana Vlašić, koja je i stihovima akademika Luka Paljetka predstavila biser Jadrana. 

U glazbenom dijelu uzvanici su imali prigodu uživati u izvedbama Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u sastavu: Đana Kahriman, violina; Iva Vukić, violina; Šimun Končić, viola i Mihaela Čuljak, violončelo. Kvartet je izveo djela dubrovačkih skladatelja poput Luke Sorkočevića i Ivana Jarnovića.  Večer se nastavila dramskim programom Kazališta Marina Držića prizorom iz Držićeve komedije Skup redatelja Ivice Kunčevića. Starca Skupa igra Branimir Vidić, dok Kamila utjelovljuje Hrvoje Sebastijan. Slijedio je scenski nastup--- učenika Gimnazije Dubrovnik: Antonija Mustahinića i Karla Krilanovića, pod mentorstvom profesorica Lucijane Pendo i Matilde Perković koji je upriličio male ćakule dubrovačkih velikana – Marina Držića i Ruđera Josipa Boškovića.

Središnji dio programa posvećen je likovnoj umjetnosti pa je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Marin Ivanović, otvorio izložbu akademskog slikara Tonka Smokvine iz ciklusa "Nemir". Izložba predstavlja ciklus slika koje nastaju na granici figuracije i apstrakcije. Inspirirane pejzažem poluotoka Pelješca, ove su slike koloristički bogate posvete umjetnikovoj majci. Slikar Tonko Smokvina pripada generaciji mlađih renomiranih hrvatskih umjetnika koji redovito izlaže u muzejima i galerijama u domovini i inozemstvu.

Slijedio je dio posvećen Ruđeru Boškoviću i Marinu Držiću kao primjeru međusobnog prožimanja dviju obala jadranskog mora. Bio je predstavljen prijevod na talijanski jezik knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“ autora Stjepana Špoljarića, izdane u nakladništvu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske – Diplomatske akademije, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Gimnazije Dubrovnik. Duboki trag koji je ovaj svjetski um ostavio zalog je i današnjeg povezivanja Hrvatske i Italije, pa tako i gradova Dubrovnika i Milana. 

U čast najvećeg hrvatskog komediografa, Marina Držića,ostvarena je odlična suradnja između Doma Marina Držića iz Dubrovnika i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana.  Ta se suradnja ogleda u posudbi triju vrijednih rariteta iz milanske knjižice - prvih i jedinih preostalih izdanja, editiones principes, Držićeve Tirene i Piesni Ljuvene dubrovačkom Domu Marina Držića. O najvećem hrvatskom komediografu, posudbi raritetnih izdanja i skorašnjem posjetu Dubrovniku govorila je ravnateljica milanske nacionalne knjižnice Braidense Maria Goffredo, ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, koji je i glavni pokretač i začetnik ideje o ovom kulturnom predstavljanju Dubrovnika u Milanu, te i istinski prijatelj Grada Dubrovnika i RH iz Milana, Cristiano Pambianchi, koji je dobio odlikovanje Predsjednice Republike Hrvatske za svoj veliki doprinos u povezivanju Italije i Hrvatske. 
Završetku programa domaćin je bila Turistička zajednica grada Dubrovnika, koja se s Triom Adriatica pobrinula za odličnu atmosferu i osvježenje uz Antunović likere, dubrovačka vina Crvik, prigodnih imena iz Držićevih djela, te hrvatski pršut i sir, suhe smokve, arancine, mjendule...

Ovaj važan dan posvećen RH i Dubrovniku u Milanu, rezultat sinergije hrvatskih, talijanskih institucija, institucija Grada Dubrovnika i brojnih prijatelja iz Milana, ostaviti će u Italiji trajne tragove – spomen ploču Ruđeru J. Boškoviću i knjigu o njegovim diplomatskim vjestinama. U Milanu ostaju i dvije vrijedne izložbe koje će se moći razgledati do 3. srpnja o.g. u prostorijama Palazzo Seicentro. Sve to, uz skorašnji dolazak Držićevih rariteta u Dubrovnik, dodatni je zalog za buduće mostove između dva grada - Dubrovnika i Milana i dvije susjedne i prijateljske zemlje- Italije i Hrvatske.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2