>
  • Vijesti
WELCOME TO DUBROVNIK - čuvar i promotor baštine i Grada
Datum od:
01.02.2017

Uoči Feste sv.Vlaha TZ grada Dubrovnika u Male Braće predstavila "Welcome to Dubrovnik" -  čuvar i promotor baštine i Grada

WELCOME TO DUBROVNIK -  čuvar i promotor baštine i Grada
4wlc_2017 5_wlc_17 6_wlc 7_wlc_17 8_wlc_2017 1img_2027 2welcome_010217_15 3_welcome_010217_16

Časopis „Welcome to Dubrovnik“ TZ grada Dubrovnika , u šesnaestoj godini objavljivanja štivo je koje će vas upoznati sa zanimljivostima iz dubrovačke povijesti, ali i životom kojega danas živi , stoga prelistajte novi 29. broj za 2017. godinu predstavljen danas, doborotom otaca franjevaca,  u Franjevačkom muzeju.

Prostor Male braće izabran je s obzirom da se 2017. obilježava 700 godina ljekarništva u Dubrovniku, te zbog činjenice da se prva replika poznate slike Dubrovnika prije Velike trešnje nalazi upravo tamo, podsjetimo da je ove godine i tristopedeseta obljetnica ovog povijesnog događaja. Prigodnim riječima nazočnima se obratila direktorica Romana Vlašić, a magazin je predstavila glavna urednica Jelka Tepšić koja se zahvalila Uredničkom vijeću, te svim autorima i suradnicima.

Brojni su autori svojim doprinosom kreirali magazin „Welcome to Dubrovnik“ za 2017. godinu, pa magazin tiskan u 7500 primjeraka donosi  o Kavani Dubravka otvorenoj na Pilama prije čak 180 godina;  crticu  o Niku Primorcu, dubrovačkom kapetanu koji je dvaput preplovio Atlantski ocean – radi oklade. U dubrovačkoj palači Sponza kovanje novca započelo je daleke 1337. kad je mala, ali moćna država, Dubrovačka Republika dobila i svoj novac; saznajte kako je i gdje Dubrovačka Republika proizvodila poznate kupe kanalice karakteristične za dubrovačke krovove; poznate i manje poznate činjenice o književniku i svećeniku Mavru Vetranoviću i otočiću sv. Andrije. Predstavljamo i značajnog književnika, dum Mata Vodopića, čiju smo dvjestotu obljetnicu rođenja obilježili koncem 2016. , te donosi  priču o životu u renesansnom ljetnikovcu Gundulić u Gružu, obnovi Onofrijeve fontane, simbola vizionarstva Dubrovačke republike, te povratku, sedamdesetih godina prošlog stoljeća uklonjenog,  obnovljenog i koncem 2016, ponovno postavljenog baroknog oltara u dubrovačku prvostolnicu.

Godina 2017. obljetnička je sedamstota godina ljekarništva i otvorenja Franjevačke apoteke, te razorne Velike trešnje koja je davne 1667. gotovo uništila grad i Republiku. Donosimo reminiscenciju na 400.godina Shakespearea i vezu slavnog engleskog dramatičara s dubrovačkim slavnim dum Marinom, kojemu je posvećen i cijeli muzej u našem gradu s vrlo zanimljvim programima. Suvremeni Dubrovnik obiluje mladim talentima – od dizajnera originalnih suvenira, food blogerice, autorice dubrovačke kuharice  i vlasnice jednog od najpoznatijih dubrovačkih restorana Anamarije Bujić  do najboljeg vaterpolskog  golmana OI Rio de Janeiro 2016., kapetana europskog šampiona, dubrovačkog VK Jug Croatia osiguranje - Marka Bijača - upoznajte ih kroz priče u našem magazinu.

DuMotion, međunarodna atletska utrka sportski je spektakl nastao kao plod suradnje Montereya , grada prijatelja Dubrovnika i našeg grada, koji se u 2017. vrlo uspješno organizira po treći put.

Otok priča i legendi, otok zaljubljenih - sve je to Lokrum, čarobna zelena oaza u blizini grada koji kroz brojne projekte  posljednjih godina doživljava svojevrsnu renesansnu  i koju opisujemo  u ovogodišnjem magazinu „Welcome“.

Robin McKelvie, Škot, novinar brojnih prestižnih publikacija Ujedinjenog kraljevstva, odgovara na pitanje „Zašto volim Dubrovnik“ i Hrvatsku, koju posjećuje redovito, od ratne 1993. godine. Na kraju upoznajte događanja i festivale u Dubrovniku 2017. godine, posebno novi filmsku manifestaciju „Tišina, molim...film i Grad se vole“ posvećenu povijesti filmskih snimanja u Dubrovniku.

Na tratamentu u klaustru Franjevačkog samostana uz tople napitke poslužene su starinske dubrovačke slastice - balote od kanjele, kolač od marcapana, pasta frola s mjendulima, turban od mirodija i prijesnac, koje je načinila Jadranka Ničetić, autorica knjige „Dubrovački komini“.  Himnu sv.Vlaha na početku je izvela Klapa Ragusavecchia, koja je održala kraći glazbeni program.

Uz 29. broj magazina Welcome TZ grada Dubrovnika priredila je i dotisak lanjskog izdanja Welcome-a posvećenog sv.Vlahu koji kroz svoje tekstove donosi povijesne činjenice i opise najveće dubrovačke feste.

Magazin Welcome to Dubrovnik distribuira se tijekom godine na sajmovima i prezentacijama TZ grada Dubrovnika, turističkim sajmovima, te se kao dio promotivnih paketa dijeli inozemnim novinarima i sudionicima kongresa u Dubrovniku.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2