>
  • Vijesti
Održana 8. skupština TZ Dubrovnik
Datum od:
05.12.2016
Uspješna turistička godina, prioritet u 2017. daljnje jačanje zimskog turističkog prometa
Održana 8. skupština TZ Dubrovnik
20161205_101242_resized 20161205_101254_resized 20161205_101404_resized 20161205_101408_resized 20161205_101431_resized

Na danas održanoj 8. sjednici Skupštine TZ grada Dubrovnika koja je bila organizirana u hotelu Rixos Libertas rezimirana je uspješna turistička godina, usvojen je rebalans proračuna za 2016, te prihvaćen Program rada s financijskim planom za 2017. godinu, a članovi skupštine iz glavnih turističkih djelatnosti komentirali su ukupne turističke rezultate i naglasili potrebu daljnjeg sustavnog rada na produljenju sezone, pohvalivši dosadašnje djelovanje TZ grada Dubrovnika.

Predsjednik TZ Dubrovnik, gradonačelnik Andro Vlahušić na početku 8. redovne skupštine TZ grada Dubrovnika čestitao je svima, a posebnim nazočnim članovima skupštine i Turističkog vijeća i rekordnu turističku godinu , titule Dubrovnika – šampiona turizma, te ostvarenje više od milijun dolazaka i više od tri milijuna noćenja čak dvadeset dana ranije.

Direktorica Romana Vlašić izvijestila je o razlozima izrade rebalansa, koji je donešen zbog preslagivanja troškova po stavkama iako nije bilo prelaska zakonom zadatih okvira za izradu rebalansa.

Predstavljajući Program rada i financijski plan za 2017. Romana Vlašić govorila je I o najznačajnijim projektima TZ Dubrovnika za 2016. istaknula uvođenje novog sustava E-visitor, uređenje TIC –a Lopud, plasiranje novog promotivnog videa TZ Dubrovnik koji je od ožujka do prosinca na svjetskim filmskih festivalima nagrađen čak petnaest puta.Spomenula je i vrlo vžan međunarodni EU projekt “Od hercegovačkih staza do Elafitskih otoka” koji se odnosi na uređenje pješačkih i biciklističkih staza i kojeg za TZ Dubrovnik provodi DURA. Posebno je istaknula sufinanciranje leta iz Frankfurta , za kojeg je Croatia Airlines aplicirala putem natječaja za financiranje promotivnih kampanja privatnog i javnog sektora na Glavni ured HTZ i u koji je TZ grada Dubrovnika uložila 3,5 milijuna kuna, dok je Turkish Airlines nastavio letjeti iz Istanbula prema Dubrovniku, bez izravne financijske potpore. “U tijeku su off- line i on- line kampanje na tržištu UK i Njemačke, dok zajednički s Turkish Airlinesom sudjelujemo u promociji destinacije Dubrovnik i kroz oglase i posebne kampanje, a sljedeći tjedan održat će se i posebna prezentacija Dubrovnika u Istanbulu”- napomenula je Romana Vlašić.

Inače, turistički promet bilježi stabilan rast , od početka 2016. godine do 30.studenog ostvareno je 994 384 dolazaka ili 12 posto više, te  3 435 848 noćenja odnosno 13 posto više. Prvi na top listi broja posjetitelja i dalje u gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, slijede Nijemci, SAD, Francuska, Hrvatska, Španjolska, Švedska, Finska, Australija i Italija. Pozitivna ostvarenja bilježe se i u mjesecu studenom, a i početkom prosinca, što je jamstvo da će turistička 2016. godina završiti kao apsolutno rekordna za dubrovački turizam.

Na skupštini su se nazočnima obratili Danijel Marušić iz agencije “Dubrovnik Travel” koji je najavio novi projekt predstavljanja Nissan Micra , drugo svjetsko automobilsko lansiranje u dvije godine, te nove sportsko- turističke projekte koji bi se trebali realizirati sljedećih godina.

Obratili su se i hotelijeri Ayhan Basci, direktor hotela Rixos Libertas, Ivan Karlić iz Valamar Riviera hotela, te Vlado Lučić iz grupacije ALH, komentirajući sezonu kao iznimno uspješnu uz napomenu daljnjeg angažmana na kreiranju zimskog turističkog proizvoda.

Stanko Ljubić je u ime turističkih agencija govorio o iznimno velikoj konkurenciji među agencijama kojih u Hrvatskoj djeluje više od 1100 ,čestitajući svima koji su doprinijeli uspješnosti sezone.

Tonči Bitanga, predsjednik Ceha ugostitelja, osvrnuvši se na poreznu reform I povećanje stope PDV-a , naglasio je kako će se ugostitelji morati više truditi da ostvare ranije rezultate, pozvavši gradonačelnika na pregovore oko smanjenje iznosa zakupa javnih površina.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2