>
  • Vijesti
Forum obiteljskog smještaja TZ Dubrovnika i HGK ŽK Dubrovnik
Datum od:
22.11.2016
TRENDOVI I NOVINE ZA DALJNJI RAZVOJ OBITELJSKOG SMJEŠTAJA
Forum obiteljskog smještaja TZ Dubrovnika i HGK ŽK Dubrovnik
20161122_101100_resized 20161122_100859_resized 20161122_101028_resized 20161122_102324_resized 20161122_101314_resized 20161122_104627_resized 20161122_100746_resized 20161122_100807_resized 20161122_100723_resized

U suradnji TZ grada Dubrovnika i HGK Županijske komore Dubrovnik, hotel Valamar Lacroma jutros je bio domaćin drugog Foruma obiteljskog smještaja U 2016 GODINI, UKUPNO ČETVRTOG PO REDU. . Bila je to prigoda za rezime uspješne turističke sezone 2016. , te najave i informacije u vezi s godinom koja dolazi.  Dubrovnik bilježi svojevrsni „boom“ obiteljskog smještaja, čiji promet čini trećinu ukupno ostvarenih dolazaka i noćenja , a trend daljnjeg porasta sigurno će se nastaviti. Ova je prigoda iskorištena za informiranje vlasnika obiteljskog smještaja o novim trendovima, zakonskoj regulativi, ali i novinama za prezentaciju kapaciteta od strane TZ grada Dubrovnika. U ime TZ grada Dubrovnika, Forum su vodili Siniša Žakula i Božo Burić.

Na početku se nazočnima prigodno obratila i Romana Vlašić, direktorica TZ grada Dubrovnika koja je svima čestitala uspješnu sezonu i kratko predstavila program Foruma, istaknuvši kako se TZ grada Dubrovnika trudi sustavno i uz pomoć modernih sredstava promovirati privatne smještajne kapacitete koji zauzimaju značajn udio u ukupnim kapacitetima Dubrovnika.

Terezina Orlić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik,naglasila je kako se na području Dubrovačko – neretvanske županije nalazi čak 43000 kreveta u privatnim smještajnim kapacitetima, koji ostvaruju više od trećine ukupnih dolazaka i noćenja, te generiraju vrlo visoke prihode. Istaknula je važnost Sekcije obiteljskog smještaja pri HGK ŽK Dubrovnik, koja djeluje od 2015. godine i među ostalim nastoji raditi na edukaciji vlasnika privanih smještajnih objekata, uvođenju hrvatskih proizvoda među iznajmljivače, a stalno surađuje i sa Zajednicom obiteljskog smještaja pri HGK, kako bi svojim aktivnostima doprinijeli razvitku svakim danom sve značajnijeg segmenta ponude,

Gradonačelnik Vlahušić putem svoje prezentacije podsjetio je  na prošlost, prezentirajući povijest privatnog iznajmljivanja  u Dubrovniku i prve pisane tragove koji potjeću od cara Franja Josipa.

Govorio je o snažnoj ekspanziji privatnog smještaja u Dubrovniku, koji je kroz proteklih osam godina doživio pravi „boom“ čime je nadišao očekivanja i najoptimističnijih. „Danas u Dubrovniku imamo 18974 ležajeva u  5850 smještajnih jedinica, 3126 obitelji bavi se ovom djelatnošću čime ona postaje nositelj prosperiteta i razvoja ukupne turističke ponude.“ Gradonačelnik je podsjetio kako je Dubrovnik iznimno siguran grad što je vrlo važan preduvjet za uspješnosti turističke sezone, te naglasio važnost filmskih snimanja koja gradu donose dodatnu popularnost i snažnu promociju.

Za sljedeću godinu , prema riječima gradonačelnika  u proračunu za 2017. je planirano milijun kuna namijenjenih poticanju izgradnje bazena u kapacitetima za iznajmljivanje, te još sto tisuća kuna namijenjenih razvitku privatnog smještaja na poziciji Ureda za poduzetništvo, turizam i more.

Gost Foruma obiteljskog smještaja bio je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Njegovo predavanje pod nazivom „Vizije  razvoja obiteljskog smještaja s osvrtom na sva važna pitanja koja smo prebrodili i koja još moramo riješiti „ obuhvatilo je predstavljanje novih europskih trendova u obiteljskom smještaju, putem kojih se privatni smještajni kapaciteti specijaliziraju, nude diverzificiranu ponudu poput – Eco Friendly, Bad &Office, Wellness, Bad & Breakfast – što je smjer kojim trebaju ići i vlasnici obiteljskog smještaja u Hrvatskoj. Govorio je i o projektu Izvorno hrvatsko domaćinstvo koji se razvija na razini HGK u suradnji sa sustavom turističkih zajednica i kojemu će premisa biti upravo domaćinstvo, što znači gostoprimstvo koje pružaju domaćini i koji je neodvojivi dio ukupnog doživaljaj turista.

Tomo Nadramija iz tvrtke Pixel design d.o.o. prezentirao je novu aplikaciju koja je projekt TZ grada Dubrovnika. Aplikacija „Katalog privatnog smještaja“ objedinjuje sve zainteresirane pružatelje usluga privatnog smještaja u destinaciji i razvijena je za tri platforme – Androide, IOS (I-phone) te web-preglednike kao „responsive“ stranica za različite uređaje. Aplikacija dostupna je na Android uređajima kao DubrovnikPrivateAccomodation, te na Internetu na www.dpa.tzdubrovnik.hr

Inače aplikacija je razvijena kroz dva načina pretraživanja –putem mape ili listanjem koje je „slučajno“ čime se onemogućuje ponavljanje odabira.

U nastavku Foruma obiteljskog smještaja Anamarija Cicarelli, savjetnica za obiteljski smještaj iz tvrtke Interligo d.o.o., upoznala će nazočne s novostima vezanima uz obiteljski smještaj ,  a viša inspektorica Katarina Lakić u Službi za nadzor Carinskog ureda Dubrovnik objasnila će privatnim iznajmljivačima i ostaloj publici što je područje djelovanja carinske inspekcije. Tvrtka Pointers d.o.o. predstavila je ti Digitalne platforme kao alat za promociju turističkih destinacija. Za cijelo vrijeme trajanja skupa vlasnici obiteljskog smještaja s našeg područja mogli su se informirati o brojnim novinama i pogodnostima iz više banaka, agencija za posredovanje, Rezervatu Lokrum, o Dubrovačkoj kartici i sl.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2