>
  • Vijesti
Četvrti dan Good Food festivala Dubrovnik 2016
Datum od:
21.10.2016
Ususret velikoj završnici ''guloznog'' dubrovačkog festivala
Četvrti dan Good Food festivala Dubrovnik 2016
blato_kumpanjija blatska_lumblija_dino_cetinic dubrovacka_trpeza kumpanji land_of_legends_rixos

Završni dan ovogodišnjeg Good Food festivala bit će obilježen velikim i važnim događanjima. U nedjelju ujutro Dubrovčane i njihove goste očekuje Dubrovačka trpeza na Stradunu, predstavljanje mjesta Blato na otoku Korčuli te radionica pripreme kolačića Fave dei morti - Bobići u prostorima Humanitarne udruge Deša. U večernjim satima u hotelu Rixos Libertas na rasporedu je Gala večera „Land of Legends“ humanitarne naravi, kad će se uz pet slijedova i prateća vina, te zabavljače iz Turske, sredstva donirati za nabavku dijagnostičkog uređaja FibroScan za dubrovačku Opću bolnicu.

Organizatori Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Ceh ugostitelja ujedinili su se i organizirali tradicionalnu "Dubrovačku trpezu" koja će se održati u nedjelju 23. listopada s početkom u 11 sati. Razgledavanje trpeze trajat će od 10 do 11 sati. Duž cijeloga Straduna predstavit će se brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji, te konavoski i pelješki vinari koji će prezentirati svoje znanje i umijeće. To je pravi užitak za oči i nepca za sve ljubitelje dobre hrane. Uz vrlo simbolične cijene bonova za jelo od 35 kn i bonova za vino za 15 kn, moći ćete uživati u brojnim delicijama i kušanju vina, a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe – za nabavku novog mamografa Općoj bolnici Dubrovnik, a sve će popratiti nastup Klape Maestral.

U atriju Palače Sponza čut će se priča o autohtonom kolaču lumblija uz tradicionalni ples Kumpanjija i klapsku pjesmu klape Kumpanji iz mjesta Blato na otoku Korčuli, koja počinje u 11 sati, a prethodi joj nastup Viteške udruge Kumpanjija na Stradunu.  Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji i poklanja se  obitelji, prijateljima i susjedima.  Ime lumblija potječe od francuskog izraza „N' oublies pas“ - "Ne zaboravi me", te stoga ovaj kolač nosi i lijepu poruku. Istom prigodom prezentirat će se i nagrađivana kuharica  „Croacia - Cozinha e Memoria Dalmata“ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Dubrovčani i svi posjetitelji imat će prigodu upoznati još jedan gastronomski raritet ove regije, kao i djelić folklora i nasljeđa otoka Korčule.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2