Drugi dan Good Food festivala Dubrovnik
MLJETSKI MAKARULI, DOMAĆA PASTA, ŠTAJERSKI SPECIJALITETI - SVE UZ DOBRU VINSKU KAPLJICU!
Drugi dan Good Food Festivala 2016. sadrži niz događanja - od radionice u Deši, prezentacije Chefice Marine Žibert Ercegović u „Sesameu“, prezentacije turizma i gastronomije štajerskog grada Graza, te vinokušnje vina Lekri u Vinariji Škar. Svakako vrijedi poći u Hilton Imperial i kušati izvanredne slastice na događaju „Slatka popodneva u Imperialu“ koji traje sva četiri dana Festivala.
Mljetski makaruli su jednostavno i slasno jelo koje se pripremalo zimi kad se zbog nevremena nije moglo u ribolov. U tom jelu prožimaju se svi mirisi otoka Mljeta - češnjak, maslinovo ulje, aromatične trave, kozji sir… i okus morske soli skupljene na vanjskim stijenama otoka tijekom ljeta. Vješta domaćica bi spretno zamijesila vrlo jednostavno tijesto i netom oblikovane makarule ubacivala u kipuću slanu vodu. Kad su kuhani, makaruli su se slagali i začinjali maslinovim uljem, česnom i kozjim sirom. Kako svojim ukućanima pripremiti ovo pomalo zaboravljeno jelo, može se naučiti u petak ujutro u Deši.
Chef i vlasnica poznatog dubrovačkog Restorana Sesame, Marina Žibert Ercegović prezentirat će pripremu domaćih raviola s punjenjem od mesa i povrća. Naučite tajne ručne izrade domaće tjestenine, kušajte i zabavite se uz čašu dobroga vina i poznati šarm Restorana Sesame!
Drugi austrijski grad po veličini i broju stanovnika, štajerska prijestolnica Graz, koji je ujedno i dubrovački Grad-prijatelj, predstavit će se svojom gastronomskom i turističkom ponudom. Dio tipičnih specijaliteta pripremit će chefovi Michael Hebenstreit iz Restorana Eckstein i Milivoj Novak iz Restorana Starcke Haus. Ukusnu hranu popratit će i dobra štajerska vina, uz prezentaciju turističkih atrakcija grada Graza i regije Štajerska.
Drugi dan Good Food Festivala 2016. završava događanjem u Vinariji Škar „Povijest i strast'', priča o Lekriu, jedinom vinu koje se "proizvodi u Dubrovniku". Uz priču o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji obitelji Krile, lokalnim vinskim sortama i izradi vina, probajte Lekri, bijelo i crno vino, uz inćune, pršut i sir, pa se zasladite odabranim likerima, bruštulanim mjendulima i suhim smokvama, sve u petak uvečer u 20.30 sati.
Napominjemo da se za sve radionice potrebno najaviti na telefone Humanitarne udruge Deša, a mjesta u Sesamu i Vinariji Škar potrebno je prethodno rezervirati. Više na web-stranici
www.tzdubrovnik.hr .