>
Predstava "KABANICA"
Datum od:
25.04.2020
19.30 sati Kazalište Marina Držića
PREDSTAVA KABANICA U KOPRODUKCIJI DRAME PLUS I HNK ZADAR NOMINIRANA ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA
Predstava
Predstava Kabanica u koprodukciji Drame Plus i HNK Zadar nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolja dramska predstava u cjelini.

Premijera: 25. Zadarsko kazališno ljeto 31. srpnja 2019., Kazalište lutaka Zadar

Dramska predstava "Kabanica" jest glasan prosvjed protiv ugnjetavanja maloga čovjeka, protiv socijalne nejednakosti i nepravde.

U tematskoj osnovi to je predstava koja ukazuje na suprotnosti: s jedne strane, na okrutnost birokratsku zatupljenost ličnosti na društveno višim položajima vlasti, a s druge na jadne sudbine nižih društvenih slojeva.

Suprotnosti tih dvaju strana u predstavi prikazujemo kroz suprotstavljenje jednoga jedinstvenoga lika, Akakija Akakijeviča, kao i jedne samouvjerene i napuhane 'Visoke ličnosti', kojoj se narugao i sam Gogolj, smiještajući je na vrlo nisku inteligencijsku razinu.

Osim evidentnih i centralno postavljenih suprotnosti, otkrivamo i opću besmislenost tadašnjeg, kao i današnjeg društvenog poretka jer je i sam Gogolj poantirao svoju istinu i realnost na sljedeći način - kazalište služi za podizanje nacionalne kulture, ali i za razvijanje socijalne osviještenosti tako što će vjerno odraziti sliku društvenog života, i to pokazujući sve njene rane i bolesti.

Jer „Svi smo mi izašli iz Gogoljeve Kabanice", izjavio je Dostojevski.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2