>
Figli d’Arte Cuticchio: Bijesni Orlando
Datum od:
11.08.2019
Taraca tvrđave Revelin 11.08.2019. u 21.30 sati
Figli d’Arte Cuticchio: Bijesni Orlando
Figli d'Arte Cuticchio: BIJESNI ORLANDO

Ili Astolfovo putovanje na Mjesec

Lutkarska predstava za djecu i odrasle.

Slobodan ulaz uz prethodno preuzete gratis ulaznice.

Lutkarska družina Figli d'Arte Cuticchio

Družina je osnovana 1971. godine pod vodstvom Mimma Cuticchija. Obnova tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta[i], potraga i ekperimentiranje tri su osnovna jezika kazališne komunikacije. Umjetnička družina opstala je zahvaljujući potrazi za osobnim prostorom izražavanja koji maksimalno koristi lutkarske tehnike i contastorie[ii] dok je način izražavanja daleko od onog iscrpljenog ili zastarjelog, a sve to s ciljem da se uspostavi kazalište istine i pjesme. Od 1977. godine udruga Figli d'Arte Cuticchio okuplja istoimenu družinu te uz kazališnu produkciju donosi i promociju tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta.

Od 1984. godina organizira se kazališni festival pod naslovom La Macchina dei Sogni; od 1997. godine djeluje škola za lutkare i cuntiste s ciljem da se osigura budućnost lutkarskom kazalištu i cuntu.

Od 2007. godine tradicionalni zanat (odnosi se na svu ostavštinu jednog oprantea- lutkara) Mimma Cuticchija i drugi zanat koji je osnovao inovativnim predstavama, otvoreni su javnosti u obliku muzeja. Muzej u pokretu koji se razvija na mjestima gdje on radi, radi lutke i predstavlja priče.

Uz kazalište i laboratorij postoji i arhiv koji se stalno obogaćuje dokumentima, skicama, skriptama, knjigama, fotografijama i videima, koje je 2013. godine Ministarstvo kulture na prijedlog Arhivskog nadzora za Siciliju proglasio dekretom br. 211/2013 povijesno značajnim.

[i] Il cunto (sicilijanska riječ, od tal. il racconto) tehnika pripovijedanja viteško-epskih priča koja prati određenu metriku, pokrete tijela i mimiku lica koji su potrebni kako bi se likovi opisali.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2