>
Vojnovićev Geranium za kraj dramskog programa jubilarnih 70. Igara
Datum od:
20.08.2019
21.30 h, Park Umjetničke škole
Vojnovićev Geranium za kraj dramskog programa jubilarnih 70. Igara
ansambl_predstave_geranium_10 dlji_geranium_c_marko_ercegovic_21 dlji_geranium_c_marko_ercegovic_29 dlji_geranium_c_marko_ercegovic_31 dlji_geranium_c_marko_ercegovic_34 ivan_penovic_marina_pejnovic_dora_ruzdjak_podolski_josipa_vodenac_doris_saric_kukuljica_sasa_bozic josipa_vodenac_ivana_medo_bogdanovic_copy
Festivalski dramski ansambl
PREMIJERA
Ivo Vojnović: Geranium

Marina Pejnović, redateljica

Ivan Penović, dramaturg

Barbara Bourek, kostimografkinja

Zdravka Ivandija, scenografkinja

Josip Maršić, autor glazbe

Elvis Butković, dizajner svjetla


Treći ovoljetni premijerni dramski naslov Geranium, nastao prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović prema dramaturgiji Ivana Penovića, Festivalski dramski ansambl izvest će u utorak, 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palači. O premijeri su govorili intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, zatim Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je donator ove predstave te redateljica Marina Pejnović, dramaturg Ivan Penović i Doris Šarić Kukuljica.

Novelistički prvijenac Iva Vojnovića Geranium, najavljivao je tada, krajem 19. stoljeća, nadolazeći val hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, Geranium je priča o jednoj Mari i priča o samoći. Vojnović u Geraniumu, kao i u drugim svojim velikim djelima poslije, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je Otok Antuna Šoljana koji se nudi kao mjesto za bijeg i kao mjesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u Geraniumu, naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

- Događaj koji je pred nama važan je iz dva razloga – kao prvo, okrunjuje zanimljivu, raznoliku i uspješnu kazališnu sezonu Igara. Kao drugo, ali nikako ne manje važno, premijera Geraniuma predstavlja partikularan repertoarni potez važan ne samo za Igre, već i za hrvatsko glumište, s obzirom da je riječ o praizvedbi. Tako se sudbina Vojnovićeve novele koja je prva tiskana od njegovog opusa (1880. u Vijencu, pod patronatom Augusta Šenoe) poistovjećuje s modusom njezinog prvog prikazivanja na kazališnim daskama. Ovo prikazivanje prati još jedna zanimljivost – naime, mitski pisac Igara i njegov bogati opus tijekom svih 70 godina postojanja bio je sveden samo na višekratna uprizorenja Dubrovačke trilogije i Ekvinocija - Geranium je tako prvo djelo izvan ovog opusa, a koje pak izrazito snažno i otvoreno progovara o ženskosti. Vojnovićev Geranium tiskan je kad je piscu bilo 23 godine pa je mladi Vojnović tako predan u ruke mladoj autorskoj ekipi, s punim povjerenjem, za neka nova čitanja – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Maestralna Doris Šarić Kukuljica koja tumači glavnu ulogu Mare, a u karijeri je igrala i brojne druge Vojnovićeve likove, istaknula je kako njegova posebnost leži upravo u ženskim likovima koji imaju svoje jake integritete i stavove bez obzira na muke s kojima se susreću. Dodala je da Vojnović sebe opisuje kroz njih, opisuje dio svoje ženske prirode, te da je potrebno raditi ovakve predstave u vrijeme opće usamljenosti, u vremenu kad živimo u iluziji, živimo zajedno, jedni za druge, a izbjegavamo dati jedni drugima sebe.

Ostatak Festivalskog dramskog ansambla čine Irena Tereza Prpić kao Marica, u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu utjelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.


Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2