>
Predstava - Petar i Vuk
Datum od:
01.03.2019
11.00 h, 12.30 h, Kazalište Marina Držića
Predstava - Petar i Vuk

Dubrovački simfonijski orkestar & Kazalište Marina Držića u suvremenoj koprodukciji orkestralnog djela “Petar i vuk” prema izvorniku Sergeja Prokofjeva. Izvedba je namijenjena djeci od 5 i više godina a legenda kaže kako je Prokofjev tekst i glazbu napisao u samo četiri dana.

U to vrijeme Središnji moskovski teatar za djecu, navodno je od proslavljenog skladatelja naručio simfonijsko djelo, a time je trebala započeti glazbena edukacija najmlađe publike.

Do danas je “Petar i vuk” (također u narodu zapamćen i kao “Peća i vuk”) postao naslov glazbenog kazališta za mlade, a ujedno je doživio nebrojene adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film te audio album za sudjelovanje u kojem je čak Bill Clinton dobio Grammya 2004. godine.

Petar i vuk napisani su za naratora i orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučavajući narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima. Petra, pak, dočaravaju žičani instrumenti.

Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2