>
Predstava - Anton P. Čehov: UJAK VANJA
Datum od:
05.08.2018
21.30 h, Park Gradac
Predstava - Anton P. Čehov: UJAK VANJA
Komorno kazalište Voronjež, Rusija
Anton Pavlovič Čehov: Ujak Vanja
Scene iz života na selu
Režija: Mihail Bičkov
Scenografija: Nikolaj Simonov
Kostimografija: Mihail Bičkov
Dizajn svjetla: Eugene Hanzburg
Glazba: Vladislav Toletsky
Izvode: Jurij Ovčinjikov, Tatjana Babenkova, Nadežda Azorkina-Vasiljeva, Tatjana Sezonenko, Kamil Tukajev, Andrej Novikov, Andrej Mirošnjikov, Tatjana Černjavskaja, Alexander Gabura
S titlovima na hrvatskom i na engleskom jeziku
Čehovljev bezvremenski komad Mihail Bičkov, majstor psihološkog kazališta i lakonskih oblika, režira u retro-postavci 1970-ih. Na pozornici se nalazi nedovršena dača, svježe izrađenih ploča, vintage gramofon koji proizvodi zvukove sovjetskih pjesama, a Jelena Andrejevna s frizurom Babette nosi kaput od kune. Čehovljevi junaci pate od besmislenosti njihovog postojanja i istrzane komunikacije; oni su djelomično na zemlji i djelomično u oblacima. Njihovi motivi su transparentni, ponekad komični, a ponekad i tragični; njihovi su odnosi istovremeno složeni i obilno jasni. Jedinstvenost produkcije Komornog kazališta, jednog od najboljih ruskih kazališta, sastoji se od konteksta u kojemu se postavlja Čeholjeva drama: sovjetski životni stil korodira sve oko sebe, rezonira intruzivnim pjesmama i manifestira se u svakodnevnim predmetima, drveni jeleni ironično otuđuju „udobnost dače" i sam zrak. Od ovog sovjetskog stila, doktor Astrov i ujak Vanja, nesretni Nietzsche, pokušavaju pobjeći. Danas, suprotno rastu pseudo-patriotskog raspoloženja, ova ironija i užas pred sovjetskom prošlošću zvuče posebno oštro: Mihail Bičkov osuđuje sovjetsku prošlost, koliko i Čehov mrzi vulgarnost.
Komorno kazalište Voronjež osnovano 1993. godine jedno je od najpoznatijih ruskih regionalnih kazališta. Komorno kazalište izražava se prvenstveno kroz glumačku individualnost i nastavlja s najboljim tradicijama ruske scene - umjetnošću doživljaja, kreativnim istraživanjem života ljudskog duha, nastojeći tragati za suvremenim kazališnim formama. Komorno kazalište u gotovo četvrt stoljeća svog postojanja postalo je svojevrsni simbol kulturnog života Voronježa, kultni fenomen ne samo za svoj grad nego i za cijelu kazališnu Rusiju. Kazalište uspješno gostuje u Rusiji i inozemstvu, sudjeluje na prestižnim kazališnim festivalima te je više puta nominirano za prestižnu kazališnu nagradu „Zlatna maska", a dvaput je postalo i laureatom.
Umjetnički je ravnatelj kazališta Mihail Bičkov. Njegov kreativni način karakterizira svježina i jedinstvenost čitanja klasične i moderne drame te sposobnost skladnog kombiniranja svih elemenata kazališne ekspresivnosti u izvedbi. Godine 1995. Mihail Bičkov dobio je nagradu Stanislavski. Njegova režija Čehovljevog Ujaka Vanje nominirana je u 6 kategorija za nagrade prestižnog festivala „Zlatna maska" u Moskvi.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2