>
Koncert „En attandant de Walter nouveau“ kao dodatak programu Igara
Datum od:
15.08.2018
21.30 h, Atrij Kneževa dvora
Koncert „En attandant de Walter nouveau“ kao dodatak programu Igara
Koncert En attand de Walter nouveau (U iščekivanju novog Waltera), koji će se održati u srijedu, 15. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21.30, obogatit će već opsežan i raznovrstan glazbeni program 69. Igara. Na koncertu nastupaju: Aapo Häkkinen na kopiji fortepiana Johanna Andreasa Steina, sopranistica Anabela Barić i flautistica Ana Benić. Na programu su djela Ludwiga van Beethovena, Carla Philippa Emanuela Bacha, Franza Schuberta, Leopolda Koželucha, kao i Jelene Pucić Sorkočević, Dubrovkinje koja se smatra prvom hrvatskom skladateljicom.
„Koncert En attandant de Walter nouveau najavljujemo tek sada, zbog razloga složene naravi: prvenstveno je koncert bio zamišljen u Dvoru na Walteru, no kako se instrument ne preporučuje spuštati iz saloče u atrij Dvora, a temperatura bi u saloči bila neprimjerena duljem koncertu, morali smo pronaći adekvatnu zamjenu, što je potrajalo - kopiju fortepiana Steina iz 1774., izrađenog u Engleskoj 2004. Sam naslov koncerta aludira na potrebu da Dubrovnik dobije kvalitetnu kopiju Waltera na kojoj bi se moglo koncertirati, i dalje upućujući na činjenicu da imamo jedan od vrlo rijetkih sačuvanih instrumenata ove vrste u Europi - a tome treba stalno i iznova davati adekvatan značaj", objasnio je pomoćnik za glazbeni program Igara Tomislav Fačini.
Vrijedni fortepiano Dubrovačkih muzeja nastao je u Beču u radionici Gabriela Antona Waltera oko 1790. godine. Tijekom 2005. godine glazbeni mehanizam mu je u potpunosti obnovljen u Oberndorfu kraj Salzburga. U čitavom svijetu očuvano je petnaestak Walterovih fortepiana.
Aapo Häkkinen osim na fortepianu redovito nastupa i na čembalu, orguljama i klaviru. Predaje na Akademiji Sibelius i na međunarodnim majstorskim tečajevima, a od 2003. djeluje kao umjetnički ravnatelj Helsinškog baroknog orkestra. Čembalo je počeo svirati u dobi od trinaest godina, studirajući s Elinom Mustonen i Ollijem Porthanom na Akademiji Sibelius. Od 1995. do 1998. studirao je s Bobom van Asperenom na Konzervatoriju Amsterdam Sweelinck, a od 1996. do 2000. kolega mu je bio Pierre Hantaï u Parizu, a također je uživao u velikodušnim vodstvu i poticanju Gustava Leonharda. Odmah nakon stjecanja diplome 1998. osvojio je drugu nagradu i nagradu VRT na Brugesovom natjecanju za čembalo. Dobitnik je posebne nagrade Norddeutscher Rundfunka Musikpreis 1997 za interpretaciju talijanske glazbe.
Anabela Barić studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana. Od sezone 2015/2016. članica je vokalnog ansambla Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, a od 2016. godine redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom te sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. U veljači 2016. godine debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta. U rujnu 2016. godine nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao i u dva zadnja izdanja Korkyra Baroque festivala na Korčuli. Trenutno priprema diplomsku ulogu Despine u operi Così fan tutte W. A. Mozarta u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK-a u Zagrebu.
Flautistica Ana Benić rođena je 1980. godine u Splitu, gdje je i započela glazbeno obrazovanje u klasama prof. S. Bosotine i D. Bošnjaka. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2003. u klasi prof. R. Penezić. Završila je i poslijediplomski studij u The Flute Studio u klasi prof. Trevora Wyea u Velikoj Britaniji. 2011. g. završava jednogodišnje umjetničko usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl-Zupan. Aktivno se bavi solističkim i komornim muziciranjem, i to podjednako na modernoj i baroknoj flauti, nastojeći integrirati znanja iz područja rane glazbe s interpretacijama modernijeg flautističkog repertoara. Solistica je Hrvatskog baroknog ansambla i jedna od osnivačica komornog ansambla Ars longa. Upravo s HRBA-om je i nastupila na Dubrovačkim ljetnim igrama kad su 2014. godine nagrađeni nagradom Orlando. Od 2007. godine Ana Benić je zaposlena kao solo flautistica orkestra opere HNK-a u Zagrebu.
Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na ulazu, ispred Dvora, dva sata prije najavljenog početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji na blagajnama Igara ostvaruju popust od 30%.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2