>
Izložba ilustracija Roberta Kralja ”Crteži riječi”
Datum od:
14.12.2020
Narodna knjižnica Grad  19.00sati
Izložba ilustracija Roberta Kralja ”Crteži riječi”
U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala u Narodnoj knjižnici Grad, u ponedjeljak 14. prosinca u 19 sati, upriličit će se otvorenje samostalne izložbe ilustracija dubrovačkog umjetnika Roberta Kralja pod naslovom "Crteži riječi". Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Kristina Petričević. Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja 2021.

Iz predgovora katalogu kustosice Petričević: "Motiv koji treba prikazati prvotno se postavlja pred umjetnika kao svijet koji tek treba otkriti. Ilustracije iz zbirki pripovjedaka "Zlatno libro" i "Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju" nisu izdvojene iz konteksta ovih zbirki i prenesene u galerijski prostor zbog njihove neupitne estetike. One uvlače u kontemplaciju, provociraju interpretacije sadržaja neke davne manifestacije duha, prvotno intuitivnom spoznajom estetskog, zatim unutar hermeneutičke kontektualizacije i filozofijske refleksije do razumijevanja i dohvaćanja istine u cjelini. Umjetnik je vješto uprizorio duhovno stvaralaštvo koje se u običajnosti dubrovačkog puka prenosilo usmenom predajom. Logičkim i racionalnim razumijevanjem slike dovršava se spoznaja i traženje cjeline. Promatrač kroz ilustraciju povezuje vrijeme i običajne poveznice u jedan kulturni niz razumijevanja sadašnjeg kroz ono otkrivajuće i skriveno u slici. Umjetnik crtački slojevito, literarno-pripovijedno i zagonetno u uporabi simbola stvara figurativne ilustracije, koje zatim prepušta apstrakciji i mašti promatrača, ostavljajući svoje djelo egzistirajućim u mnoštvu interpretativnih koncepata. Robertu Kralju je crtež formalno-likovna dominanta, u kojima stvara skup koncentričnih i vibrantnih nakupina linija koje ispunjavaju cijeli medij. Tankoćutnom mikrostrukturalnom obradom površine stvara minijaturno tkanje vrtložastih, valovitih ili spiralnih linija koje pretvaraju podlogu u dinamično polje napeta energetskog naboja. Robertu Kralju je crtež formalno-likovna dominanta, u kojima stvara skup koncentričnih i vibrantnih nakupina linija koje ispunjavaju cijeli medij. Tankoćutnom mikrostrukturalnom obradom površine stvara minijaturno tkanje vrtložastih, valovitih ili spiralnih linija koje pretvaraju podlogu u dinamično polje napeta energetskog naboja. Temporalnost pojedinačne, efemerne egzistencije obilježena je neizvjesnošću, plovidbom koja kreće tek onda kad završi, u duhu. Kontemplacija i prepuštenost bujici osjećaja nisu u slikarstvu Roberta Kralja u suprotnosti, možda tek krajnosti ugođaja u slici produhovljenog sadržaja i osjetljivosti za kromatsku materiju. Crtežom, kao najstarijim oblikom likovnog izričaja umjetnik prenosi puls stvaralačkih energija, u intuitivnom, osjetilno-duhovnom doživljaju, te procesu sinteze duhovnog i misaonog."

Robert Kralj rođen je 1968. godine u Dubrovniku. Tijekom školovanja pohađao je sate pripreme za likovnu akademiju kod profesora Josipa Trostmana, ali zbog ratnih okolnosti prekida studij i dragovoljno pristupa Domovinskom ratu. 2008. god. upisuje studij restauracije u Dubrovniku. te se zapošljava pri Dubrovačkim knjižnicama kao restaurator papira gdje i danas radi. Dosada je imao četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Ilustrirao je tri edukativna vodiča, dvije bojanke, održao nekoliko likovnih radionica i nacrtao mnoge pojedinačne ilustracije za razna štiva iz povijesti Dubrovnika u projektu Dubrovačkih muzeja. Vodio je desetak i sudjelovao u mnogim likovnim radionicama u programu Dubrovačkih knjižnica. Živi i radi u Dubrovniku.

Otvorenje izložbe bit će organizirano u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, uz obavezno nošenje maski i mjerenje temperature na ulazu, broj ljudi koji dođe na izložbu će se strogo kontrolirati.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2