>
Stanko Ivanković - Implikacije
Datum od:
30.08.2020
Galerija Flora - Lapad 21.00sati
Stanko Ivanković -  Implikacije
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju na otvorenje izložbe Stanka Ivankovića Implikacije 30. kolovoza 2020. u 21 sati u Galeriji Flora. Izložba se može pogledati do 14. rujna svaki dan od 17 do 21 sati.


Mračni poentilizam moguća je stilska odrednica Implikacija StankaIvankovića. Promatramo li duže ovdje sakupljene i izložene slike, osjetitćemo kako nam ritam točkastih nakupina bubnja u oku.Slika načinje sluh, rastvara se i postaje pokretna. Slika je film. Slika jeprigušena glazba.Teme slika vječne su ljudske preokupacije: tko smo? Gdje smo i zaštosmo tu? U kojem sad smjeru? Sami ili u paru? Ima li to smisla ili ćemo seutopiti u neizbježnim posljedicama unaprijed određenih situacija? ...Da ne bismo ostali na razini sladunjave banalnosti, narativ je ovdjezamagljen i izmaknut, a slika režirana. Naglasak je, kako nam otkrivaautorov podnaslov, u potenciranju besmisla životnih okolnosti. Mišljenidadaizam dokumentiran je u klasičnom mediju slikarstva. Točkastimi mrljastim oblicima Stanko gradi titravu površinu slike koja preuzimaulogu celuloidne vrpce. U mraku se miješaju pozicije sitnih poteza, slikavibrira. Rečenica koju izgovara Roy Batty, otpadnik Nexus – 6 generacijereplikanata u filmu Blade Runner Ridleya Scotta: ‘Chew, if only youcould see what I’ve seen with your eyes’ rečenica je koju bi, u ovomslučaju, jedan drugome podjednako mogli izreći i umjetnik i promatrač.Parafraziramo li taj Battyjev umjetni posuđeni pogled putem kojeg onpočinje razvijati emocije kao pogled na okrutnu stvarnost, pogled je taj kojinam omogućava da tu istu stvarnost vidimo i drugim očima. Kao što nasnašim očima i našim pogledom gleda zabrinuti dječak sa slike znakovitognaslova C inverzija. Tu se u ovu našu priču o implikacijama upliće onarecentna, opet o besmislu našeg konspirativnog mentaliteta, teorijamazavjere i društvenoj odgovornosti. Oči nas gledaju, ali i mi gledamo njih.Na većini slika Stanka Ivankovića grupiranih pod naslovom Implikacijeprostor je neodređen, tek nagoviješten ili čak isključen, bilo da je riječ oslikama naslovljenim Otvorenje, Jaz(z), Jedra, Ne-točka ili već spomenuta Cinverzija. Sasvim je drugačija situacija sa slikom Ludi doček.

Novogodišnja dekoracija u punom sjaju bliješti noćnim prostorom Pila. Iluzionističkihiperrealni prostor narušen je nepripadajućom bijelom figurom uraskoraku, reminiscencijom na Giacomettijevog hodača, slučajnimprolaznikom. Ostaje nam samo zapitati se što se to čeka na Ludom dočeku,ili bolje – što nas čeka? Na to pitanje, naravno, nema konkretnog odgovora.Umjetnik nam, u opisu svoga djela, nudi tek naznaku mogućnosti, a toje nesigurnost. Nesigurnost kao opće mjesto suvremenog okruženja.Međutim, možda možemo svijet tj. slike promatrati i drugim pogledom,pogledom u kojem Ne-točka, lik male djevojčice „banksyjevske“provenijencije, gazi u neku svjetliju budućnost od one koju joj je sudbinapredodredila.‘Chew, if only you could see what I’ve seen with your eyes’.—Helena Puhara

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2