>
Noć muzeja u Dubrovačkim muzejima
Datum od:
31.01.2020
Program posvećen velikim obljetnicama
Noć muzeja u Dubrovačkim muzejima
domus_christi_vizual_5 grga_cvarak jelka_mis josip_luetic orlando_simbol_slobode_vizual1 noc_muzeja
Čitaonicom stripa "Intervju s Orlandom" i nagradnim kvizom za djecu od 10 do 12 godina, te radionicom bojanja za predškolce u petak, 31. siječnja u 18 sati u Kneževu dvoru će započeti 14. dubrovačka Noć muzeja. Muzejski pedagog pripravnik Bruno Bijađija voditelj je oba programa bazirana na stripu kojeg je, u okviru obilježavanja 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa, prošle godine realizirala viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša. Sudionici će naučiti zašto se Orlando zove još i Roland, čiji je vitez bio, kako se legenda o njemu proširila Europom, kako je stigao u naš Grad i kakva je bila njegova uloga u njemu, čega se sve nagledao u ovih 600 godina i je li oduvijek gledao prema Srđu.
Sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja, bogat program Dubrovačkih muzeja bit će ispunjen predavanjima, radionicama i prezentacijama posvećenim velikim obljetnicama, a bit će organizirana i stručna vodstva kroz stalne postave te izložbu „Orlando – simbol slobode".
U glazbenoj dvorani Kneževa dvora bit će održan niz zanimljivih predavanja. Uz 90. obljetnicu smrti Iva Vojnovića, kustos Dino Lokas će predstaviti zbirku Kulturno-povijesnog muzeja koja sadrži predmete vezane uz život i djelo poznatog dubrovačkog i hrvatskog književnika. Premda brojčano nevelika, zbirka Iva Vojnovića itekako je vrijedna s obzirom da se među građom nalaze predmeti iz Vojnovićeve osobne ostavštine, kao i korespondencija koju je vodio s mnogim poznatim osobama iz javnog života, ali i predmeti koji dokumentiraju djelovanje inicijativnog odbora za osnutak Muzeja Iva Vojnovića. U sklopu predavanja će polaznici Dramske grupe OŠ Marin Getaldić čitati ulomke iz Dubrovačke trilogije.
O ljekarni Domus Christi u Dubrovniku, prvoj bolničkoj ljekarni na našim prostorima, ujedno i prvoj ljekarni s pravom javnosti, govorit će kustosica Lucija Vuković. U svojoj dugoj povijesti, počevši od 1420. godine, bila je kultno mjesto zdravstvene kulture, ali i društvenog života grada. Vrijedna zbirka ljekarničkih vaza i opreme stare ljekarne od 1914. godine dio je fundusa Dubrovačkih muzeja. U predavanju će biti riječi o stjecanju, očuvanju i prezentaciji ove vrijedne zbirke koja danas svoje mjesto ima u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževu dvoru te pruža široke mogućnosti interpretacije dubrovačke svakodnevice.
Povodom 600. obljetnice osnivanja ljekarne Domus Christi, u suradnji s Medicinskom školom će biti organizirana i radionica izrade prirodne kozmetike – balzama za usne. Radionicu će voditi nastavnica Sunčica Marčinko i učenice 2. razreda smjera Medicinska kozmetičarka.
Muzejski savjetnik Đivo Bašić će, u suorganizaciji s Društvom prijatelja otoka Lokruma, održati predavanje „Richard Lavljeg Srca i otok Lokrum" u kojem će iznijeti cijeli niz zanimljivosti o Richardu i njegovom bogatstvu, putu u Svetu zemlju i brodolomu kraj Lokruma, navodnom poklonu za gradnju Katedrale te obavezama Dubrovčana koje su iz toga proistekle.
Posljednje u nizu predavanja, posvećeno prvoj arheologinji Dubrovačkih muzeja Spomenki Petrak, voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić održat će u tvrđavi „Revelin". Spomenka Petrak je, između ostaloga, šezdesetih godina prošlog stoljeća započela sustavna arheološka istraživanja jednog od najpoznatijih prapovijesnih arheoloških lokaliteta, pećine Gudnje kod Stona na Pelješcu. Njezini debeli kulturni slojevi nezaobilazni su u rješavanju razvitka od neolitika do kasnog brončanog doba na istočnoj jadranskoj obali i u njezinom zaleđu. U Revelinu će biti predstavljena i manja izložba dokumentacije koja prezentira tadašnje metode rada i vođenja arheološke dokumentacije.
Program Pomorskog muzeja također će biti posvećen bivšem djelatniku. Prezentacija posvećena obilježavanju 100. obljetnice rođenja prvog ravnatelja Pomorskog muzeja u Dubrovniku Josipa Luetića bit će dostupna tijekom cijele večeri. Hrvatski povjesničar Josip Luetić se u svojemu znanstvenoistraživačkom radu prvenstveno bavio pomorskom poviješću Dubrovačke Republike. Na mjesto ravnatelja novoosnovanog Pomorskog muzeja postavljen je 1949. i na toj funkciji ostao je sve do umirovljena 1984. Pod njegovim vodstvom Muzej se uspješno razvijao u muzeološkom, istraživačkom i znanstvenom smjeru. Luetićev doprinos hrvatskoj historiografiji i valorizaciji dubrovačkog pomorstva je iznimno velik i dragocjen.
Program Etnografskog muzeja obilježit će scenski prikaz „Šareni svijet Grge Čvarka" te dramsko uprizorenje „U domu meštrinje Jelke".
„Šareni svijet Grge Čvarka" su, povodom stogodišnjice rođenja istaknutog hrvatskog dječjeg književnika Ratka Zvrka rodom iz konavoskog sela Drvenik, osmislili kustos Ivica Kipre i profesorica hrvatskog jezika Jelena Sukurica. Program je namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole i njihovim roditeljima, a realizirat će ga polaznici Dramske sekcije Osnovne škole Cavtat. Kroz osebujan i maštovit svijet Zvrkova pjesništva provest će nas neki od zanimljivih likova njegovih pjesama. Ideja projekta je istaknuti važnost dječje igre i znatiželjnog istraživanja svijeta oko sebe, ali i oživjeti sliku radosnih trenutaka djetinjstva provedenog na selu, u školskom parku, u prirodi ili sa životinjama.
U povodu 145. obljetnice rođenja Jelke Miš, vrijedne donatorice Etnografskoga muzeja, kustosica Branka Hajdić će sa suradnicama Katarinom Dujaković, Nikom Lasić i Jelom Monković te uz sudjelovanje učenica O.Š. Lapad, polaznica „Male škole vezenja" u organizaciji Društva „Baština" Dubrovnik, uprizoriti „živu sliku" doma Jelke Miš. Gospođica Jelka, poznatija kao Meštrinja, podučavala je dubrovačke gospođe, djevojčice i one najmanje, pčelice, ručnim radovima, poglavito vezu. Neumornim terensko-istraživačkim i skupljačkim radom omogućila je osnivanje Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

PROGRAM NOĆI MUZEJA
Knežev dvor
18:00 – 01:00 Stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja
18:00 – 19:00 Čitaonica stripa "Intervju s Orlandom" i nagradni kviz za djecu od 10 do 12 godina (20 sudionika), radionica bojanja Orlanda za predškolce (10 sudionika); voditelj Bruno Bijađija
18:45 – 19:15 – Predavanje Dina Lokasa povodom 90. obljetnice smrti Iva Vojnovića uz čitanje ulomaka iz Dubrovačke trilogije; sudjeluju polaznici Dramske grupe OŠ Marin Getaldić s mentoricom Anom Lokas
19:30 – 20:00 – Predavanje Lucije Vuković „600 godina ljekarne Domus Christi u Dubrovniku"
20:00 – 21:30 – Radionica izrade prirodne kozmetike – balzama za usne u suradnji s Medicinskom školom Dubrovnik; voditeljica: Sunčica Marčinko, sudjeluju učenice 2. razrada smjera Medicinska kozmetičarka
20:00 – 21:00 - Čitaonica stripa "Intervju s Orlandom" i nagradni kviz za djecu od 10 do 12 godina (20 sudionika), radionica bojanja Orlanda za predškolce (10 sudionika); voditelj Bruno Bijađija
20:15 – 20:45 – Predavanje Điva Bašića „Richard Lavljeg Srca i otok Lokrum" u suorganizaciji Društva prijatelja otoka Lokruma
21:00 – 21:30 – Vodstvo kroz stalni postav Kulturno-povijesnog muzeja
21:30 – 22:00 Vodstvo kroz izložbu „Orlando – simbol slobode"

Žitnica Rupe
18:00 – 01:00 - Stalni postav Etnografskog muzeja
18:00 – 18:30 - Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja
19:00 – 19:40 - Scenski prikaz „Šareni svijet Grge Čvarka", program posvećen Ratku Zvrku; autori Ivica Kipre i Jelena Sukurica, sudjeluju polaznici Dramske sekcije Osnovne škole Cavtat.
20:30 – 21:10 Dramsko uprizorenje „U domu meštrinje Jelke", program posvećen Jelki Miš; autorica Branka Hajdić, suradnice Katarina Dujaković, Nika Lasić, Jele Monković, sudjeluju učenice OŠ Lapad - polaznice „Male škole vezenja" u organizaciji Društva „Baština" Dubrovnik s učiteljicom Gordanom Nodilo.

Tvrđava sv. Ivana
18:00 – 01:00 Stalni postav Pomorskoga muzeja
18:00-01:00 - Prezentacija posvećena obilježavanju 100. obljetnice rođenja Josipa Luetića, prvoga ravnatelja Pomorskog muzeja u Dubrovnika; autorica Ana Kaznačić Skurić
20:00-20:30 – Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja

Tvrđava Revelin
18:00 - 01:00 ¬- Izložba „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici"
18:00 - 01:00 – Prezentacija posvećena Spomenki Petrak, prvoj arheologinji Dubrovačkih muzeja; autorica Liljana Kovačić
19:00 - 19:30 – Vodstvo kroz izložbu „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici"
20:00 - 20:30 – Predavanje Liljane Kovačić posvećeno Spomenki Petrak, prvoj arheologinji Dubrovačkih muzeja
22:00 – Domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre
*Nagradna igra
*Prigodni popust u muzejskoj prodavaonici
ULAZ SLOBODAN

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2