>
Izložba božićnog nakita u „Rupama“
Datum od:
21.11.2019
Perje, jabuke i zrno soli
Muzej Rupe četvrtak 21.studenog u 18 sati
Izložba božićnog nakita u „Rupama“
5111 51152 51175 dsc01167 plakat_bozicni_nakit poz
Izložba „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja" bit će otvorena u četvrtak, 21. studenoga u 18 sati u žitnici „Rupe". Riječ je o posljednjoj izložbi u okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Dubrovačkih muzeja.
Izložbom predstavljen božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća, a prezentirane su njegove vrste, kao i načini izrade te ukrašavanja njime. Pritom je obrađen i izostanak ovakvih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske. Predstavljeni su ukrasi izrađeni različitim materijalima i tehnikama, a podijeljeni su u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji.
Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike.
Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potiče pitanje starosti tradicija kakve danas poznajemo.
Autorica izložbe je Danijela Križanec – Beganović, stručna suradnica dr. sc. Arijana Koprčina, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić.
Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2020.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2