>
Besplatna stručna vodstva kroz izložbu „Orlando – simbol slobode“
Datum od:
18.10.2019
Petkom u pet u Kneževu dvoru
Besplatna stručna vodstva kroz izložbu „Orlando – simbol slobode“
1 2 3 4
Dubrovački muzeji organiziraju besplatna stručna vodstva za građanstvo kroz izložbu „Orlando – simbol slobode", koja će se održavati svakoga petka u 17 sati, počevši od 20. rujna 2019., pa do zatvaranja izložbe 4. siječnja 2020.
Izložbom i pratećim projektom Dubrovački muzeji daju prilog obilježavanju "Orlandove godine", proglašene u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku. Nastavak je to središnjih godišnjih izložbeno-izdavačkih projekata ove ustanove, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na osnovu njegove kulturne i povijesne baštine.
Izložba i prateći katalog sveobuhvatno sagledavaju važnost Orlanda u kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika i Hrvatske, kao sastavnice europske baštinske cjelovitosti. Koncipirani su u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomenom Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umjetničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkoga kiparstva, a predočavaju i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj i glazbenoj baštini.
Postav čini sedamdesetak predmeta, originala i kopija arhivske i knjižne građe, te umjetnička djela. Uz predmete iz fundusa Dubrovačkih muzeja, na izložbi je predstavljena i građa iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Dubrovačkih knjižnica, samostana Male braće u Dubrovniku, Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i premeti u privatnom vlasništvu.
Pojedine teme obradili su dr.sc. Zdenka Janeković Römmer, dr. sc. Ilija Mitić, akademik Igor Fisković, dr. sc. Vinicije B. Lupis, Ingrid Pavličević, dr. sc. Morana Čale te dr. sc. Ennio Stipčević. Voditeljica projekta, urednica kataloga i koordinatorica je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, koja je ujedno i kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović.
Postav izložbe potpisuje studio Rašić+Vrabec, dok je za multimediju zaslužna tvrtka Novena.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2