>
Izložba - Svijet zvukova
Datum od:
21.11.2018
19.00 h, Lazareti
Izložba - Svijet zvukova
U prostoru Lazareta (peta lađa) Dubrovački muzeji u suradnji s Tiflološkim muzejom iz Zagreba otvaraju 21. studenog 2018. u 19 sati izložbu „Svijet zvukova" koja je snažan emotivni podsjetnik na godinu 2001., u kojoj se Hrvatska pokrenula kako bi se gluhoj djeci omogućilo da zakorače u svijet zvukova.
Izložba je prvi put otvorena u Zagrebu, u Tiflološkom muzeju, 2016. godine, kada se obilježavala 20-ta godišnjica od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj i od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom te 15 godina od najuspješnije humanitarne kampanje do sada – Dajmo da čuju, u kojoj je prikupljeno više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica. Do sad je posjetila gradove Osijek i Pulu. Dodatno, akcija je omogućila nabavu medicinske i rehabilitacijske opreme te izgradnju Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije. Zahvaljujući PODIZANJU SVIJESTI O POTREBI RANOG ISPITIVANJA SLUHA danas u Hrvatskoj postoji protokol za rano otkrivanje oštećenja sluha u djece te se u svim rodilištima ispituje sluh već pri rođenju, a HZZO redovno i dalje nabavlja umjetne pužnice.
Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina iz kojih će posjetitelji moći saznati o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka MED-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu te da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho. Izložba će uputiti posjetitelje na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha. Budući je osmišljana interaktivno, a zahvaljujući Microton d.o.o. zainteresirani posjetitelj može čuti kako čuje osoba koja nosi slušni aparat, a očekuju ih i brojne zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2