>
Izložba - Slatko je, med nije; grko je, pelin nije
Datum od:
21.09.2018
20.00 h, Etnografski muzej Rupe
Izložba - Slatko je, med nije; grko je, pelin nije
Dubrovački muzeji i Etnografski muzej Split otvorit će izložbu o kulturi masline i maslinovom ulju u petak, 21. rujna 2018. u žitnici „Rupe" s početkom u 20 sati.
Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade „na malo" te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.
Kroz tisućljeća uzgoja maslina duž dalmatinske obale i na otocima smjenjivali su se periodi zamaha maslinarstva i njegova zamiranja, ovisno o danim društvenim prilikama. No, ova izdržljiva, skromna i dugovječna voćka trajno je čovjeku stajala na raspolaganju kao izvor hrane, topline i svjetlosti. Od davnina se njen plod koristio u prehrani, drvo za građu i ogrjev, list kao stočna hrana, a ulje za hranu, začin, lijek i rasvjetu. Maslinove grane i ulje važnu ulogu imaju i u raznim pučkim vjerovanjima i običajima, kao i u kršćanskim obredima.
Izložba će ostati otvorena do 22. listopada 2018.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2