>
Otvorenje izložbe "Čovjek i more"
Datum od:
13.04.2018
19.00 h, Etnografski muzej Rupe
Otvorenje izložbe
Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar" biti će otvorena u žitnici „Rupe" u petak, 13. travnja 2018. godine u 19 sati u sklopu projekta međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Zadar. Autorica izložbe je kustosica Dušanka Romanović.
Izložba predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova u antici, daje pregled mitologije i morskih božanstava te posjetitelje upoznaje s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more.
Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su, međutim, do sada slabo proučavani.
Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potiče iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa i 3 vitrine s izloženom arheološkom građom, a prati je i bogato ilustrirani dvojezični, hrvatsko-engleski katalog.
Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016. godine, a dubrovačka će je publika moći razgledati do 13. svibnja.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2