>
Otvaranje izložbe Antuna Masle povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika
Datum od:
01.08.2017
21.00 h, Atrij Palače Sponza
Otvaranje izložbe Antuna Masle povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika
Otvaranje izložbe
ANTUN MASLE
Riječi boje i boja riječi - ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci
povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika

Antun Masle – slikar s pticom i zavičajnim suncem u njedrima
„Rodio sam se u Orašcu kotar Dubrovnik 1. IX.1919. (baš  su trgali grožđe), od majke Marije Litrica i Gjiva Masle cipelara. Otac je imao smisla za umjetnost i literaturu, te su mi njegova pripovijedanja još i danas u svježoj uspomeni iz djetinjstva . Volio je sve što je lijepo i produhovljeno. Majka je bila realniji tip, otac više zanešenjak i fantasta. Ja sam od majke primio vanjski lik a od oca unutrašnji...“  (Antun Masle, iz Dnevnika).
Ovim nas autobiografskim napisom prominentni dubrovački i hrvatski slikar Antun Masle (1919.-1967.), ujedno i vrstan pisac i pjesnik, uvodi u bit svoje umjetnosti.
Masle je bio izuzetna i vrlo kompleksna stvaralačka ličnost: okružje u kojemu je živio i stvarao te motive koji su iz njega navirali – njegov rodni Orašac, kočopernog pijevca, umilnu janjad, zaigrane konje i vesele maškare koji su ga impresionirali, suprugu Milu koju je obožavao, anđele koje je sanjao, ili, sasvim obične boce na ormaru, poneku ribu ili trešnje na stolu... – sav taj raskošni svakodnevni i snovitošću dodirnuti i oplemenjeni svijet koji ga je veselio i poticao, gledao je očima dječaka kojemu je bilo teško (ili koji možda nije želio) odrasti i svu tu ljepotu izgubiti, a naslikane slike, stihovi i zapisi koje su iz tih opservacija nicali krijese ljepotom, bezazlenošću i ljubavi kojima je, u emotivnoj (i snovitoj) raščlambi percipirane stvarnosti, stvari oko sebe s ljubavlju grlio i doživljene dojmove i odraze ( i sebi i drugima) rado i bespovratno darivao.
Iako skroman i samozatajan Masle je u mnogo čemu bio predvodnik, poglavito sredinom pedesetih godina prošloga stoljeće, kada je na supstratu fovizma, ekspresionizma, art bruta i likovnog izrijeke djece ostvario posebnu varijantu ekspresionističkim, artbrutovskim i poetskim nabojem uzdignutog kolorizma. Bio je to, u tom trenutku, oblik likovnog govora posve drukčiji od govora njegovih suvremenika, što ga je činilo izdvojenom i iznimno vrijednom pojavom i u dubrovačkom i u hrvatskom  slikarstvu njegova vremena.
Slike koje je slikao Masle nije samo slikao, on ih je i živio. Zato one i jesu tako neposredne i tako životno istinite.
Umro je prerano, u naponu stvaralačke snage, no njegovo slikarsko djelo, (kao i ono pjesničko) nije prestalo rasti; dapače, što vrijeme više prolazi, ono sve više nastavlja rasti.
Antun Karaman
Izložba će biti otvorena za posjetitelje svaki dan do 20. kolovoza od 18 do 22 sata.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2