>
Proljeće na pjatu - Dani šparoga u dubrovačkim restoranima
Datum od:
07.04.2017
Datum do:
09.04.2017
Proljeće na pjatu - Dani šparoga u dubrovačkim restoranima

Početak travnja, vikend od 7.-9.4.  rezerviran je za gastro-dane u  dubrovačkim restoranima posvećene šparogama.  Ovo samoniklo jestivo bilje koje se bere u rano proljeće, vrlo je hranjivo i zdravo, Istodobno nježna i aromatična, šparoga je  u gastronomiji omiljena kao biljka koja se dobro slaže s različitiim namirnicama - jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.



U dubrovačkim ugostiteljskim objektima kušat će se specijaliteti kao što su rižot s kozicama i šparogama, salata od hobotnice sa šparogama,jadranske kozice na podlozi od riže i šparoga, riba list s preljevom od šparoga, punjene batate sa šparogama i jajima, canneloni sa šparogama, kamenice u tempuri na podlozi od šparoga i drugi specijaliteti.  Sudjeluju ugostiteljski objekti Domino, Eden, Gusta me, Klarisa, Kopun, Lajk, Mimoza, Orka, Orsan, Porat i Rozario.


Više o šparogama:

Samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl, najbolje je upravo u rano proljeće. Divlja šparoga često se nađe i na dubrovačkim tržnicama , a riječ je biljkama koje svojim hranjivim tvarima pomažu organizmu u prilagodbi i detoksikacij i jedna je od najstariijiih ljekovitih biljaka.Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao biljka koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.

Kao hrana i lijek šparoga  je bila veoma cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. Godine p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali.

Brošura

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2