>
Konavoska vina i ledenice na Stradunu
Datum od:
25.05.2019
U subotu 25.05. u 10.00 h ispred palače Sponza.
Konavoska vina i ledenice na Stradunu
ledenice_1 ledenice_2 ledenice_3 ledenice_4 ledenice_5
Udruga Agroturizam Konavle u okviru manifestacije "Proljeće u Konavlima" ove godine, četvrti aktivni vikend za redom, u nedjelju 25. svibnja u 10:00 sati, organizira atraktivno predstavljanje konavoskih vina i tradicije pod nazivom "Konavoske ledenice i vino". U tu svrhu će se u predvorju palače Sponza postaviti simbolični štand gdje će se izložiti konavoska vina rashlađena ledom iz Konavala.
Naime, Dubrovačka Republika se po mnogočemu svrstavala u najnaprednije zemlje svojega vremena. Između ostalog, tom rangu pripadala je i po svojoj gastronomskoj kulturi, koja je uz domaće proizvode uključivala mirodije koje su dolazile iz cijeloga svijeta. No, jedan proizvod kojeg su Dubrovčani imali svakodnevno, predstavljao je pravu senzaciju. Usred najvećih ljetnih vrućina, na stolove dubrovačke vlastele iz dubine konavoske Sniježnice, svakodnevno je dolazio LED.
U Sniježnici su postojale tri ledenice, napravljene u obliku zdenaca. Tijekom zimskih mjeseci, uz nadzor jednog ili više vojnika, seljaci zvani ledari punili su ledenice snijegom. Ledenice bi se potom zatvorile ključem, a na njih bi se nabacalo grmlje i slama da se led bolje sačuva. Prema podacima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda, pa je lako izračunati da se u gradu dnevno trošilo 170 kg leda. Bio je to samo jedan prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle, kraj iznimne ljepote i prirodnog bogatstva. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.
U čast konavoskih ledara i u spomen na drevnu Dubrovačku Republiku u subotu će Konavljani kao nekad, s tovarom opet u Grad unijeli led ali i konavoska vina, kako bi ponovno pokazali bogatstvo Dubrovnika i Konavala, te počastili sve dubrovčane i goste kako je i knez dubrovački častio najvažnije goste naše Republike.
Ovo događanje se i ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Dubrovnika.
Agroturizam Konavle, organizator manifestacije

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2